Feyenoord wint in 1970 de Europacup en Theo uit Groningen is erbij. Al mist hij de winnende goal door een Italiaanse schone

Als eerste Nederlandse club won Feyenoord vijftig jaar geleden in Milaan de Europacup 1. Dankzij een goal van Ove Kindvall, diep in de verlenging van de finale, versloegen de Rotterdammers het Schotse Celtic met 2-1. Theo Buissink (68) uit Groningen was er bij in Stadio Giuseppe Meazza. De winnende goal heeft hij, met dank aan een Italiaanse schone, gemist.

Op 6 mei 1970 schrijft Feyenoord in Milaan geschiedenis. Voor het eerst wint een Nederlandse club de Europa Cup 1.

Op 6 mei 1970 schrijft Feyenoord in Milaan geschiedenis. Voor het eerst wint een Nederlandse club de Europa Cup 1. Foto: ANP

,,Woensdag, 6 mei 1970. De Cup. Ik was er bij. Wat een feest.” Het kost Buissink weinig moeite om een een halve eeuw na dato de gebeurtenissen weer voor de geest te halen. ,,De euforie die ontstond na de tweede goal. Iedereen om me heen stond te huilen van vreugde. Ik ook. Het was zo mooi.”

De Stadjer die destijds in Eindhoven woonde was nog geen echte voetbalfan. ,, Feyenoord stond in de finale en dat deed me wat. In de krant zag ik een aanbieding. Voor honderd gulden - een slordige 45 euro - werd een busreis naar Milaan aangeboden inclusief overnachting en toegangsbewijs voor de wedstrijd. Niemand van mijn vrienden wilde mee, dus ik ging in mijn eentje”

25.000 Nederlanders reizen naar Milaan voor finale

Daar hoefde Buissink niet lang over na te denken. Hij verzekerde zich van de combi busreis/ticket en werd zo één van de 25.000 Nederlanders die de finale in Stadio Giusseppe Meazza bijwoonden. In totaal zaten er 53.000 mensen op de tribune. Toch had hij het hele avontuur bijna gemist. ,,Op de dag van vertrek had ik me bijna verslapen. Ik kwam als laatste bij de bus. Er werd al op me gewacht. Ik weet nog dat het een bus van Kruif was, met een K (busonderneming Willy de Kruyff, red.).”

Nog maar een uurtje onderweg naar Milaan, realiseerde Buissink zich dat hij zich eigenlijk niet op de trip had voorbereid. ,,Toen openden de andere reizigers hun tassen en begonnen broodjes te eten. Ik had op wat geld na, helemaal niets bij me. De man die naast me zat, gaf me een broodje.” Buissink was verreweg de jongste in het gezelschap. ,,Voor zover ik me herinner zaten er alleen mannen van middelbare leeftijd in de bus.”

Onderweg spendeerde Buissink zijn geld aan een fles wijn en een stokbrood. Daarmee was hij door zijn centen heen. En de finale moest nog beginnen. De ene na de andere onuitwisbare indruk volgde. ,,Ik was nog nooit in een stadion geweest en toen kwam ik direct in het Giuseppe Meazza. Ik zat heel hoog in het stadion, ver van het doel waar de winnende goal viel..”

Een snelle gelijkmaker van Rinus Israël

De wedstrijd bleek zenuwslopend. Feyenoord trad onder aanvoering van trainer Ernst Happel met onder meer Coen Moulijn, Theo Laseroms, Willem van Hanegem en Wim Jansen aan tegen de Schotten. In de 30ste minuut opende Tommy Gemmell voor Celtic de score. Hij legde de bal achter de onlangs overleden keeper Eddy Pieters Graafland.

Twee minuten later wist Rinus Israël met een kopbal gelijk te maken. De Rotterdamse voetballers vertelden later in documentaires dat ze vanaf dat moment wisten dat er wat te halen viel in Milaan.

Pas diep in de tweede verlenging werd er weer gescoord. Een miraculeuze goal. Uit een snel genomen vrije trap kreeg Ove Kindvall de bal, nadat de Schotse verdediger Billy McNeil achterovervallend de bal nog met de hand beroerde. De Zweedse Feyenoorder kon de bal daarna over keeper Even Williams lepelen. De ontlading op de tribune was groot. ,,De euforie was groot. Mensen moesten allemaal huilen van vreugde. Het was zo mooi.” Het winnende doelpunt heeft Buissink trouwens nooit gezien. ,,Ik werd flink afgeleid door een Italiaanse schone die met me aan het flirten was.”

Feyenoord schrijft geschiedenis

Direct na de wedstrijd werden Buissink en zijn reisgenoten de bus in gedreven. Hij kon nog net op gepaste wijze afscheid van de Italiaanse nemen. ,,En van de terugreis weet ik helemaal niets meer. Wel dat ik compleet kapot was toen ik terug in Eindhoven was.”

Buissink zegt dat pas na de finale het besef doordrong, wat hij eigenlijk had meegemaakt. Feyenoord had geschiedenis geschreven en hij was er bij. ,,Het was een superervaring. De tegenstelling tussen Ajax en Feyenoord bestond nog net zo. Iedereen was er trots op dat een Nederlandse club de Europa cup had gewonnen.”

De Cupfinale en de reis naar Milaan wakkerden bij Buissink de passie voor het voetbal aan. ,,Toen ik in 1972 weer in Groningen kwam wonen, heb ik gelijk een seizoenkaart bij FC Groningen genomen. Buissink heeft ook de groenwitten door heel Europa nagereisd. Ook wedstrijden van het Nederlands elftal bezocht hij, tot in de Verenigde Staten aan toe. Het begon allemaal in Milaan met de Cupwinst van Feyenoord. ,,Wat een tijd”, stelt hij tevreden vast.

Lees hieronder het wedstrijdverslag uit Nieuwsblad van het Noorden op 8 mei 1970.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu