Groningse 'fietsberg' kan in Veendam of Usquert, maar gaat wel miljoenen kosten

Groningen wil een eigen 'fietsberg' naar voorbeeld van de Drentse 'Col du VAM' (hier bij een etappe van Olympias Tour 2021) Foto: Archief Rudie Ottens

De voormalige vuilstortplaatsen in Usquert en Veendam zijn geschikt voor de aanleg van een klimparcours naar voorbeeld van de Drentse VAM-berg. Maar dat gaat wel miljoenen kosten

Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van de provincie Groningen. Zowel de vroegere vuilstort in Usquert als die aan de Langeleegte in Veendam is technisch geschikt om er een fietsberg te realiseren naar Drentse voorbeeld, maar dat kost naar schatting 2 tot 5 miljoen euro. Ook Stainkoeln in de stad Groningen was in beeld, maar daar ligt de aanleg lastiger.

Groningen wil eigen trekpleister voor fietsfanaten

Dat geld heeft de provincie niet op de plank liggen. Toch komt er een vervolgstudie naar wat er precies nodig is voor de aanleg van een Groningse variant op de Drentse ‘Col du VAM. Die heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een trekpleister voor wielerfanaten en decor voor (prof)wielerwedstrijden.

Een eigen Groningse fietsberg is een wens van de Groninger Staten. Het idee werd vorig jaar juli gelanceerd door D66 en VVD, met brede steun van de overige fracties. Op korte termijn gaat dat gezien de benodigde financiën niet lukken.

Vervolgonderzoek moet nu scherper inzicht geven in de precieze kosten en bovendien duidelijk maken hoe en op welke locatie een fietsberg het best landschappelijk valt in te passen.

Nieuws

menu