Fietsritje in plaats van Ommetje: Provincie Groningen lanceert fietschallenge om verkeerschaos komende weken te beperken

Geïnspireerd door het Ommetje, komt Groningen met het Fietsritje.

In samenwerking met Groningen Bereikbaar en de Hersenstichting lanceert de provincie Groningen de ‘fietsritje challenge.’ Het doel: de infrastructurele drukte rond Groningen beheersbaar houden.

De challenge vloeit voort uit de populaire wandel-app ‘Ommetje’. Deze app stimuleert gebruikers om vaker de benen te strekken in de buitenlucht. Want zitten is het nieuwe roken, aldus ‘Ommetje’-initiatiefnemer en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. En naast wandelen, kun je dat dus ook voorkomen door te gaan fietsen.

Minder plek voor auto’s

Belangrijkste effect van de challenge is om de wegen rond Groningen de komende weken begaanbaar te houden. Met het afsluiten van het Julianaplein op 11 februari is er aanmerkelijk minder plek voor auto’s. De provincie wil deze mensen nu uitdagen om de fiets te pakken.

Hiermee lijkt de provincie een andere koers te varen. Meerdere bedrijven in Groningen ontvingen de afgelopen week flyers waarin werd aangemoedigd om medewerkers thuis te laten werken, of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met het lanceren van deze challenge verplaatst de focus zich meer naar gezondheid. Een maand geleden opende de provincies ‘doorfietsroutes’, waarmee forensen zich sneller per fiets kunnen verplaatsen tussen stad en dorp.

Nieuws

menu