Fietsen door Middelstum, naar de gasopslag in Norg en praten met gedupeerden: leden parlementaire enquêtecommissie gaswinning komen naar aardbevingsgebied Groningen

GL-Kamerlid Van der Lee leidt parlementaire enquête gaswinning ANP

Onderzoekers en leden van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar de gaswinning in Groningen, komen woensdag en donderdag naar het aardbevingsgebied in Groningen.

De zes Kamerleden willen inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen. Ze onderzoeken welke belangen een rol speelden en hoe daarbij is omgegaan met de belangen van de inwoners van Groningen. De Kamerleden worden geholpen door onderzoekers. In totaal komen 23 commissieleden en onderzoekers naar Groningen.

Fietstocht langs Middelstum, Huizinge en Westerwijtwerd

Woensdag en donderdag bezoeken ze voor de tweede keer het aardbevingsgebied. De commissieleden en onderzoekers beginnen in Loppersum bij de Groninger Bodem Beweging. Die heeft een fietstocht voor ze uitgestippeld langs wisselwoningen, monumenten en andere panden. Ze beginnen in Middelstum en gaan onder meer langs Huizinge en Westerwijtwerd. Daar vonden twee van de zwaardere aardbevingen plaats.

De Kamerleden bezoeken ook de gasopslag in Norg en spreken met gedupeerden en schade-experts. In Norg wordt aardgas opgeslagen dat bijvoorbeeld bij extreme kou gebruikt kan worden om huishoudens van gas te voorzien. Het bezoek wordt afgesloten met een rondgang door een dorp in het aardbevingsgebied met een gids, geregeld door het Groninger Gasberaad.

Twee Kamerleden ontbreken

Niet alle leden van de parlementaire enquêtecommissie zijn aanwezig. Twee leden blijven in Den Haag, omdat ze bij het debat over het coronavirus aanwezig moeten zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu