Fietsen langs pudding, ranja, strokarton en scheepvaart in Groningen. Meneer Van der Kolk (80): 'Ik heb allemaal nieuwe dingen geleerd'

Pudding, ranja, strokarton, scheepvaart, baksteen: Groningers verdienden door de jaren op tal van manieren de kost. Met de fonkelnieuwe fietsroutegids wil de Groninger Archieven laten zien hoe en waar boeren, monniken, arbeiders en andere Groningers hun boterham verdienden.

Stop drie is het ijskoude depot. Omgeven door archiefkasten vertelt Lieuwe Jongsma enthousiast over het Spaanse Diep vlakbij Bourtange dat nooit is afgemaakt en vervolgens in de vergetelheid is geraakt.

Stop drie is het ijskoude depot. Omgeven door archiefkasten vertelt Lieuwe Jongsma enthousiast over het Spaanse Diep vlakbij Bourtange dat nooit is afgemaakt en vervolgens in de vergetelheid is geraakt. Foto: Nienke Maat

Stoffige kasten met duizenden vergeelde papieren en wijze ouderen met brilletjes en pluizig grijs haar die langs boekenplanken scharrelen: dat is het beeld dat opkomt als men denkt aan archieven, toch? De Groninger Archieven opende zaterdag de deuren tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Liefhebbers mochten kijken hoe het er daadwerkelijk aan toegaat achter de schermen én kregen vijf lezingen over arbeid in Groningen. Bijna tweehonderd mensen grepen die kans.

Nieuws

menu