Fietsen naar China voor kinderfietsen

Martijn de Jong Posthumus en Mariëlle van der Sluis in de werkplaats van WerkPro waar de ingezamelde kinderfietsen opgeknapt worden. Foto Peter Wassing

Hij viel voor haar op de Vissersbrug in de binnenstad van Groningen. Zij hielp hem overeind. Vijf jaar later fietsen ze van hun thuisstad Groningen naar Tianjin aan de kust van China.

Twee fietsfanaten droomden van het maken van een grote reis. Nu is het zover. Martijn de Jong Posthumus (28) en Mariëlle van der Sluis (27) beginnen binnenkort aan een fietstocht naar China. Zo vragen ze aandacht voor de actie Fietsen voor Kinderfietsen, waarmee ze minstens vijfhonderd kinderfietsen willen inzamelen voor Groningse kinderen die in armoede opgroeien.

Met diverse activiteiten proberen ze Groningen in beweging te krijgen. Van een donatiepunt onder de kerstboom op de Grote Markt en fietsklussen in de wijken tot een beklimming van de hoogste berg van Groningen, de Kardingeberg, op kinderfietsen. ,,De actie is zo opgezet dat wij een route afleggen naar Tianjin in China en hier in Groningen wordt ook een route afgelegd”, legt Van der Sluis uit. Stadjers kunnen ‘meetrappen’ door tweedehands kinderfietsen te doneren.

Een nieuw avontuur

Voor de twee reizigers is de fiets een rode draad in hun leven. Als student wonen ze in de H.W. Mesdagstraat. Hij ziet haar regelmatig in een strak wielerpakje met een racefiets op haar schouder uit het studentenhuis tegenover hem stappen. Het toeval helpt hem een handje. Op de fiets op weg naar de Universiteitsbibliotheek slaat op de Vissersbrug zijn ketting over, waarop hij valt. Zij fietst vlak achter hem en denkt: ‘Ik moet die leuke jongen maar eventjes oprapen’. Dat doet ze dan ook. Het enige wat hij weet van zijn redder is dat ze tegenover hem woont. Hij schrijft haar een kaartje: ‘Bedankt dat je me overeind hebt geholpen, kan jij me misschien opnieuw leren fietsen?’ Zij schrijft terug en van het een komt het ander; met nu een fietstocht naar China in het verschiet.

Ruim vijf jaar later heeft hij zijn traineeship bij de concernstaf van de gemeente Groningen er bijna opzitten, heeft zij haar studie rechten afgerond en staan ze aan de vooravond van een nieuw avontuur. Over de reis die ze grotendeels financieren van hun spaargeld maken de twee zich niet al te veel zorgen. „We zijn goed getraind, lezen veel over ervaringen van andere reizigers en fietsen veel”, zegt zij. „Laatst nog van Maastricht naar de Vogezen, dat was een goede training.” Ze dromen van prachtige landschappen, het buiten zijn, andere culturen leren kennen.

Flink doortrappen

,,In het Pamirgebergte fiets je op 4000 meter hoogte, je hebt daar denk ik een ontzettend vrijheidsgevoel”, vertelt Van der Sluis. ,,Ik kijk ernaar uit die plekken en culturen echt in me op te nemen”, legt De Jong Posthumus uit. „Wij kijken hier met een Europese blik naar de wereld en ik ben benieuwd hoe dat verandert als we naar het oosten fietsen.” Waar het kan, slapen ze bij de lokale bevolking.

Ze zijn ook benieuwd naar de reactie van de Chinezen in Tianjin als ze over een jaar aankomen. „Die denken vast: die zijn hartstikke gek, hebben dat hele stuk gefietst.” De fietscultuur is daar anders. ,,We zijn hier natuurlijk behoorlijk verwend als fietsers; in Turkmenistan hebben ze echt geen fietspaden”, blikt hij vooruit.

Tijdens de eerste maanden van de reis moeten ze flink doortrappen. Voor de winter willen ze in de Pamir, het grote gebergte in Tadzjikistan en Kirgizië, zijn. Zo’n 8000 kilometer in vier maanden voert het tweetal onder andere door Duitsland, Oostenrijk, Montenegro, Turkije, Georgië, Iran en Turkmenistan.

Langs de partnersteden

Ze proberen het materiaal goed op orde te hebben. Een riem in plaats van een ketting, naafdynamo en een zadel dat na 120 kilometer op één dag nog lekker zit. Refide Fietsen pimpt de rijwielen voor de reis. Aan sommige dingen is niet veel te doen. Als je in Turkmenistan slechts een doorreisvisum van drie of vijf dagen kan krijgen, red je dat op de fiets natuurlijk niet. Bij een langer verblijf in het land moet er een gids van de overheid mee. ,,Die laat je zien wat je mag zien.”

In de oostelijke uitlopers van het gebergte begint het immense China. Daar fietsen ze langs de partnersteden van de gemeente Groningen: via Xi’an in het binnenland naar Tianjin aan de kust bij Peking. ,,In totaal is de route zo’n 20.000 kilometer. Dan kunnen we ook zeggen dat we van het ene puntje van het Euraziatisch continent naar het andere uiterste puntje zijn gegaan.”

Nieuws

menu