Fietsende ‘klimgeiten' misschien toch over ringweg

Foto: DvhN

Fietsers kunnen in de toekomst mogelijk toch fietsend de Groningse zuidelijke ringweg oversteken bij zwembad de Papiermolen. Ze moeten niet vies zijn van een stevige klim.

Fietsers kunnen in de toekomst mogelijk toch fietsend de Groningse zuidelijke ringweg oversteken bij zwembad de Papiermolen. Ze moeten niet vies zijn van een stevige klim.

Dat blijkt uit schetsen van de hoge loopbrug die daar is gepland. Er gaat aan beide kanten van de weg niet alleen een trap, maar ook een steile hellingbaan naartoe. Of de brug werkelijk op deze manier wordt gerealiseerd, is nog niet bekend. Het hellingpercentage is met 4% hoger dan wat voor fietspaden gangbaar is (max 2,5%).

Plannen
Omwonenden maakten onder meer wegens mogelijke inkijk bezwaar tegen de loopbrug. Ze vonden dat er niet genoeg naar dit onderdeel van het plan was gekeken en kregen dit jaar gelijk van de Raad van State. Het projectbureau Aanpak Ring Zuid werkt de plannen momenteel alsnog uit.

Dat gebeurt ook met een aantal andere onderdelen van het plan, waaronder het verdwijnen van de huidige fietstunnel tussen de Merwedestraat en De Papiermolen. Daardoor vervalt een ideale fietsverbinding tussen het Hoofdstation (Rivierenbuurt) en Helpman.

Conclusies
Uit de nieuwe onderzoeken blijkt volgens verheugde omwonenden dat er wel degelijk een fietstunnel kan worden gerealiseerd als de toekomstige verbindingsweg (tweede Maaslaan) een kleine 2 meter wordt verhoogd.

Volgens woordvoerder Luuk Hajema blijven de conclusies van het projectbureau over de tunnel vooralsnog onveranderd. De tunnel is moeilijk in te passen vanwege de benodigde lange hellingbanen én is sociaal onveilig. De tunnel zou tweemaal zo lang worden als de huidige omdat de weg wordt verbreed. Hij kan niet op maaiveld blijven vanwege het ontwerp van de weg. Met hellingbanen wordt de verbinding tussen 200 en 250 meter lang.

Het projectbureau grijpt de aanmerkingen van de Raad van State en kritiek uit de stad (onder andere door de gemeenteraad) op het verdwijnen van de fietsverbinding niet aan om te onderzoeken of het ombouwplan van de weg aan de fietsverbinding kan worden aangepast. Daar heeft de Raad van State volgens het projectbureau ook niet om gevraagd.

Bijgepraat
Omwonenden zijn door het projectbureau bijgepraat over de stand van zaken. Zij denken dat geld een belangrijke rol speelt bij het besluit om een loopbrug te maken, maar hebben geen bedragen gezien.

Bewonersorganisatie Groningen Verdient Beter heeft het projectbureau gevraagd haar ook zo snel mogelijk te informeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu