Fietsende officier sust burenruzies

Illustratie Job van der Molen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zogenoemde ‘fietsende officieren' inzetten om conflicten op locatie op te lossen, in plaats van in de rechtszaal.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zogenoemde ‘fietsende officieren' inzetten om conflicten op locatie op te lossen, in plaats van in de rechtszaal.

Vooral mishandelingen en vernielingen rond burenruzies, familievetes en vechtscheidingen zijn volgens het OM geschikt voor bemiddeling door een ambulante officier. Het gaat eerst om een proef van tien zaken die worden behandeld door op locatie in gesprek te gaan met daders en slachtoffers.

Rijdend
Over zes maanden wordt gekeken hoe effectief de ‘fietsende officier' is. De werktitel van het experiment is afgeleid van De Rijdende Rechter , de tv-rechter die ook bij de mensen thuis conflicten oplost. Als er een aangifte ligt na bijvoorbeeld een burenruzie, is het strafrechttraject volgens het OM niet altijd de meest effectieve oplossing.

Officier van justitie Liesbeth Joosten noemt het voorbeeld van een man die zijn buurman na jaren door hem getergd te zijn een stomp in zijn gezicht geeft, waarna het slachtoffer aangifte doet. Joosten: ,,De stompende man krijgt dan wellicht een straf, maar het conflict waar het mee begonnen is, wordt er niet mee opgelost. Binnen no-time ligt er dan weer een aangifte van een ander incident. En zo blijven we bezig met elkaar.”

Als alternatieve straf kan na gesprekken op locatie bijvoorbeeld worden bepaald dat de dader de schade van het slachtoffer vergoedt. ,,En dat we de zaak dan voorwaardelijk seponeren”, zegt Joosten.

Anker & Anker
Het project komt mede uit de koker van advocatenkantoor Anker & Anker uit Leeuwarden. ,,Als je het hebt over ruzies tussen buren, in de privésfeer of in kleine dorpsgemeenschappen zijn boetes en werkstraffen echt niet altijd de beste oplossing”, zegt Hans Anker. ,,Dan heb je een veroordeling en kun je wachten op de volgende aangifte. Het moet structureel opgelost worden.”

De werkwijze is zeker ook in het belang van de cliënten, gelooft Anker. ,,Een aangifte kan leiden tot een strafzaak. Die zijn openbaar en dus is de kans op publiciteit groot.” Een ander voordeel voor verdachten is dat een strafblad achterwege blijft en ze dus geen problemen krijgen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu