Fietsers naar Zernike houden voorrang op Eikenlaan

Fietsers op de route naar de Zernike Campus houden voorlopig voorrang op de drukke kruising met de Eikenlaan. Het gemeentebestuur gaat niet hals over kop maatregelen nemen en wil dat het experiment de geplande twee maanden duurt.

Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat. Dat werd gehouden op initiatief van 100% Groningen, de SP en de Partij voor de Dieren. Aanleiding zijn klachten van onder meer het OV-Consumentenplatform. Busreizigers lopen vertraging op en missen hun aansluiting.

Vijf buslijnen

Het gaat om de kruising van de drukke fietsroute tussen de binnenstad en de Zernike Campus Groningen met de Eikenlaan. Er rijden dagelijks zo’n 16.000 fietsers. Die moesten voorheen altijd stoppen voor de ruim 10.000 auto’s en de vijf buslijnen die dagelijks over de Eikenlaan rijden.

Wethouder Paul de Rook (D66) draaide de voorrang begin september om, vanwege de gevaarlijke situaties die ontstonden wanneer de fietsers de weg probeerden over te steken.

Kritiek

Op voorhand was er al veel kritiek, waaronder van de politie. De kritiek zwelt aan. Het OV-Consumentenplatform en vervoersmaatschappij Qbuzz vinden het maar niks dat buschauffeurs te lang moeten wachten voordat de stroom fietsers voorbij is.

De Groningse Stadspartij wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de nieuwe voorrangssituatie. De partij spreekt van een ‘onwenselijke en levensgevaarlijke situatie’. De nieuwe situatie is een proef. Afgesproken is dat na een paar maanden bekeken zou worden of het werkt. Zo niet, dan zou de situatie weer omgedraaid worden.

Nieuws

menu