Fietsersbond: De mooiste fietspaden van Friesland vind je op Schiermonnikoog

Fietspad op de kwelder van Schiermonnikoog FOTO ILJA ZONNEVELD

Zeven lelijke of saaie fietsroutes telt de gemeente Harlingen. Daarmee scoort de gemeente relatief het hoogst van Friesland als het gaat om onaantrekkelijke fietsroutes.

Schiermonnikoog scoort, met maar liefst achttien schilderachtige fietsroutes, het best als het over de schoonheid van de routes gaat.

De Fietsersbond Fryslân publiceert de cijfers naar aanleiding van tabellen van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De bond heeft om routeplanners te maken veel data nodig. Deze gegevens vertellen iets over de stand van zaken met betrekking tot fietspaden. Zo is er voor elk wegvak een kwalificatie over de schoonheid van de route.

Lelijke routes in Leeuwarden

Zeer lelijke fietsroutes blijken er niet te zijn in Friesland. Bij de lelijke staat Harlingen bovenaan, gevolgd door Leeuwarden (zes lelijke routes) en Smallingerland (vier). Drie gemeenten herbergen twee lelijke routes in hun gebied. Het gaat om Achtkarspelen, Ooststellingwerf en De Fryske Marren.

Schier telt meeste mooie routes

De Waddeneilanden doen het goed. Schiermonnikoog, in 2020 nog genomineerd voor ‘fietsstad van het jaar’, telt naast het hoge aantal schilderachtige routes ook nog eens bijna zeventig mooie routes. Vlieland en Ameland zitten in het kielzog van Schiermonnikoog, terwijl Noardeast-Fryslân ook hoog meedoet. Vlieland kent bijna 80 mooie routes en 2 schilderachtige. Ameland heeft 3 schilderachtige paden en 64 mooie. In Noardeast-Fryslân kun je op 4 manieren schilderachtig fietsen en zijn er 63 mooie mogelijkheden.

Ooststellingwerf mag dan een aantal lelijke routes hebben, de gemeente telt ook vijf schilderachtige fietstrajecten. Ook De Fryske Marren en Waadhoeke hebben vijf rondjes die als schilderachtig beoordeeld worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu