Fietsrotonde Oranjebuurt Groningen is af

De nieuwe fietsrotonde Prinsesseweg/Wilhelminakade is officieel af.

De fietsrotonde die de kruising Wilhelminakade/Prinsesseweg in Groningen veiliger moet maken is af.

Fietsers en andere weggebruikers fietsen al een paar dagen over de nieuwe weg, maar Wethouder Paul de Rook deed woensdagochtend de officiële opening. Hij waagde zich met een grote gele bakfiets op de rotonde. Dat ging bijna mis. Maar dat lag niet aan de nieuwe situatie. Sturen met zo’n enorme bakfiets bleek een behoorlijke klus.

Op de fietsrotonde (volgens projectleider Jeroen Bos de eerste in Noord Nederland) hebben fietsers voorrang op auto’s. De oude situatie was volgens omwonenden onveilig omdat de voorrangsregels voor veel mensen onduidelijk waren.

Geldverspilling

Tjeerd Zijlstra woont in de buurt. Hij is heel blij met de vernieuwing. ,,Het ging hier altijd net goed.” Hij denkt dat nu voor iedereen duidelijk is hoe het werkt.

Maar niet iedereen is blij met de oplossing. ,,Ik vind het onzin”, zegt Harma Reinders. ,,Het ging toch goed? Het is nu misschien fijn voor mensen die de situatie niet kennen, maar voor ons uit de buurt zijn deze nieuwe regels ontzettend wennen.” Reinders vindt het geldverspilling. ,,Net als de voorrangssituatie bij de Eikenlaan. Dat was ook onzin. Volgnes mij wil de gemeente gewoon geld uitgeven.”

Kabels en leidingen

De nieuwe rotonde had eigenlijk al in november klaar moeten zijn. Maar de werkzaamheden liepen vertraging op doordat er meer kabels en leidingen verplaatst moesten worden dan gedacht.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is het plaatsen van beplanting. Dat gebeurt in januari.

Nieuws

menu