Fijner wonen, lagere maandlasten: Groningse gemeenteraad wil 230.000 euro om 20.000 huizen energiezuinig te maken

Groningers met lage inkomens hebben vaak hoge energiekosten: ze wonen in slecht geïsoleerde huizen, waar ze veel moeten stoken. GroenLinks, PvdA, D66 en de SP willen dat de gemeente bijna een kwart miljoen investeert om juist die huizen zuiniger te maken.

Door goed te isoleren, hoef je minder te stoken en bespaar je geld.

Door goed te isoleren, hoef je minder te stoken en bespaar je geld. Foto: Gundula Vogel via Pixabay

De partijen doen daarvoor een gezamenlijk voorstel tijdens de begrotingsbespreking, die woensdag plaatsvindt. Het plan omvat zo’n 20.000 slecht geïsoleerde woningen verspreid over de hele gemeente, zegt GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout. Er zitten zowel koop- als huurhuizen en studentenwoningen bij.

Energiearmoede: letterlijk in de kou

,,Veel mensen hebben te maken met energiearmoede, bleek onlangs nog uit onderzoek van TNO’’, zegt Nieuwenhout. Volgens het onderzoeksbureau hebben ongeveer 650.000 Nederlandse huishoudens moeite om hun energierekening te betalen, waardoor ze bijvoorbeeld minder douchen en soms letterlijk in de kou zitten. ,,Wij willen daar iets aan doen voor de huishoudens in onze gemeente die dat het meeste nodig hebben.’’

SP’er Jimmy Dijk vroeg vorige week nog aandacht voor sociale huurwoningen in Selwerd, die anderhalf jaar geleden op het warmtenet van WarmteStad zijn aangesloten. Huurders aan de Lijsterbeslaan en Iepenlaan krijgen hun huizen naar eigen zeggen niet meer warm gestookt, waardoor ze met vocht en schimmel kampen.

‘Wat je niet verstookt, hoef je niet te vergroenen’

Zulk soort woningen moeten zo snel mogelijk veel beter geïsoleerd worden, vinden de raadspartijen. Zo zijn bewoners goedkoper én duurzamer uit. ,,Wat je niet verstookt, hoef je niet te vergroenen’’, stelt Tom Rustebiel (D66). Woningcorporaties zijn al bezig met het isoleren van hun voorraad, erkent hij. ,,Maar hun middelen zijn beperkt en ze staan óók voor een enorme bouwopgave. De Rijksoverheid moet hier financieel bij helpen.’’

Dat kan ook, legt Nieuwenhout uit, dankzij de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. ,,Daarmee kunnen we tot het tienvoudige van onze eigen investering van het Rijk krijgen.’’ Vorig jaar gebruikte Groningen al een voorloper van die regeling om huiseigenaren te compenseren bij het verduurzamen van hun woning. Het plan voor de komende jaren is ook op huurders gericht.

LED-lamp, waterbesparende douchekop en isolatie

GroenLinks, D66, PvdA en SP willen dat de gemeente zelf 230.000 euro uittrekt om de energiearmoede te bestrijden. Op korte termijn kunnen huurders en eigenaren zo gecompenseerd worden voor relatief kleine besparingsmaatregelen. ,,Radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen, een waterbesparende douchekop’’, somt Nieuwenhout op. ,,Samen kunnen die de energiekosten al behoorlijk verlagen.’’ In de jaren na 2021 moet de gemeente ook zorgen dat tochtige woningen goed geïsoleerd worden.

Om aan het benodigde geld te komen, willen de partijen dat de gemeente bij bepaalde bouwvergunningen een hogere vergoeding gaat vragen. Die zogeheten leges zouden 9 procent hoger moeten worden dan wat nu in de begroting is voorgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu