Filmpje of foto delen van ongeluk: 21.000 euro boete of de cel in’

Foto: Shutterstock

Omstanders die foto’s of filmpjes online zetten van slachtoffers van een ongeluk, moeten een boete van wel 21.000 euro of zelfs celstraf kunnen worden opgelegd. Daarvoor pleiten CDA, PvdA en GroenLinks in een initiatiefwetsvoorstel dat zij woensdag presenteren.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg is met het initiatief bezig sinds een aantal omstanders in 2018 de slachtoffers van een ongeluk op de A58 filmden. ,,Het is onacceptabel dat dit nog altijd zomaar kan gebeuren’’, schrijven de initiatiefnemers in de wet.

 ,,Op dit moment staat er vrijwel niets aan in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken. Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

'Delen beelden ronduit onacceptabel'

Volgens de initiatiefnemers steken ‘omstanders zelf geen hand uit’ naar slachtoffers. ,,Behalve naar hun telefoon om het drama te fotograferen of te filmen. Dit fotograferen of filmen is op zichzelf al afkeurenswaardig, maar het publiekelijk delen van de beelden, wat in de praktijk veelvuldig voorkomt, is ronduit onacceptabel.”

Er zijn al eerder wel boetes uitgedeeld voor het maken van foto's of filmpjes, maar dan ging het erom dat omstanders hulpverleners hinderden, of rijdend beelden maakten. Het online plaatsen ervan, is nu nog niet apart strafbaar. 

'Inbreuk op de privacy van een slachtoffer'

Volgens de partijen is het een ‘inbreuk op de privacy van een slachtoffer’ en kunnen ook ‘naasten en nabestaanden eronder lijden’. ,,Er zijn situaties bekend dat de beelden al op het internet circuleerden voordat de naasten van een ongeval op de hoogte waren gesteld”, schrijven ze.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken zegt er ‘misselijk’ van te worden. ,,Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam in een ongeval. Dat is niet normaal en die norm moeten we daarom ook vastleggen in de wet.”

GroenLinks Tweede Kamerlid Niels van den Berge zegt dat niet iedereen ‘kwade bedoelingen’ heeft. ,,Maar dat maakt het niet minder pijnlijk voor de slachtoffers, hun naasten of in de ergste gevallen hun nabestaanden. Met deze wet maken we een einde aan die zinloze pijn. Dat is wel het minste wat we kunnen doen voor slachtoffers en hun naasten.”

Kamer is verdeeld over wetsvoorstel

Of het voorstel instemming van de Tweede Kamer gaat krijgen, is de vraag. Een meerderheid van partijen heeft afschuw uitgesproken over verschillende incidenten, maar of het bij de wet moet worden geregeld moet worden, verdeelt de Kamer. De VVD zei bijvoorbeeld eerder dat een verbod ervoor kan zorgen dat agenten druk zijn met het beboeten van omstanders, terwijl zij misschien meer nodig zijn bij het hulp bieden van slachtoffers.

In de initatiefwet willen de Kamerleden van de drie partijen een uitzondering maken voor (foto)journalisten en cameramensen.

Nieuws

Meest gelezen

menu