Filmploeg zet Nieuw Beerta op stelten

De kerk in Nieuw Beerta

Een filmploeg zette Nieuw Beerta afgelopen zaterdag op stelten. Met name het gebied rond de kerk aan de Hoofdweg diende als decor.

Daar werden onder meer opnames gemaakt van een bruiloft. De film speelt zich af in het fictieve dorpje Kropsdam in Oost-Groningen. Daar woont de alleenstaande boer Lammert die sierduiven als familie heeft. Zijn normaal zo rustige leven wordt ruw verstoord als hij door een onbenullig misverstand van de ene op de andere dag wordt verdacht van een deal met energiebedrijf GreenNow. Hij zou toestemming hebben gegeven voor de plaatsing van een grote windmolen op zijn land.

Zijn dorpsgenoten nemen een vijandige houding tegenover hem aan. Hoewel hij niets met windmolens van doen wil hebben, is het de vraag of Lammert zijn dorpsgenoten hier nog van kan overtuigen. Want in Krops-dam is iedereen gelukkig; behalve als je pech hebt.

'Gewone' Groningers

De titel van de film luidt: ‘In Kropsdam is iedereen gelukkig'. Het is een inktzwarte komedie die een sterke Groningse identiteit kent. Hiervoor worden verspreid over twaalf draaidagen overal in de provincie opnames gemaakt. Voertaal is het Gronings. De crew wordt dan ook gevormd door een veertigtal ‘gewone' Groningers.

Regisseur is Joren Molter die student van de Filmacademie in Amsterdam is. De film die 45 minuten gaat duren, wordt uitgezonden op BNN. In de JT Bioscoop in Groningen is de voorpremière. De naam Kropsdam is bedacht als variant op Kropswolde in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Windmolens
menu