Financiën-topambtenaar Wouter Raab vindt dat Nederlandse staat de private belangen belangrijker vond dan de publieke belangen | parlementaire enquête gaswinning

Volgens financieel topambtenaar Wouter Raab sneeuwden de publieke belangen in de samenwerking tussen de Nederlandse staat en de oliebedrijven Shell en ExxonMobil ,,te veel onder”. Met de kennis van 1963 (toen de samenwerking tussen het Rijk en de olies werd vastgelegd) en nu ,,zou je dat niet meer zo vormgeven”. Volgens Raab was de Nederlandse staat ,,meer privaat dan publiek” bezig. Bekijk hieronder fragmenten uit zijn verhoor.

Wouter Raab in de Enquetezaal van de Tweede Kamer tijdens een openbaar verhoor van de parlementaire enquetecommissie aardgaswinning Groningen.

Wouter Raab in de Enquetezaal van de Tweede Kamer tijdens een openbaar verhoor van de parlementaire enquetecommissie aardgaswinning Groningen. Foto: ANP/Ramon van Flymen

Wouter Raab is de eerste die deze woensdag wordt verhoord. Als het de staatskas aangaat, dan is Raab betrokken, blijkt wel. En dus ook als het over de gaswinning in Groningen gaat die vele jaren miljarden euro’s naar de overheidsportefeuille bracht. De financiële topambtenaar werkte tussen 2007 en 2016 als directeur financieringen bij de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën tussen 2007 en 2016. Daarna werd hij directeur Inspectie der Rijksfinanciën bij datzelfde departement tussen 2016 en 2020.