Flink maakt er een puinhoop van in Groningen: boodschappenbezorger staat niet ingeschreven en overtreedt parkeerverbod

De fietsen van bezorgdienst Flink aan de Oosterstraat nemen de straat over, tot frustratie van andere ondernemers. Foto: Jan Willem van Vliet

Flink Boodschappendienst moet, zoals concurrent Gorillas al langer doet, Groningen veroveren. Dat belooft het Duitse bedrijf al enige tijd en na wat opstartproblemen lijkt het er eindelijk van te komen. Aan de Oosterstraat heeft Flink een winkel geopend en de eerste bestellingen rollen mondjesmaat door Stad. Maar er is een probleem. Wacht, er zijn zelfs twee problemen.

Heet hangijzer één is het fietsverbod in de Oosterstraat. Om te voorkomen dat de binnenstad wordt opgeslokt door fietsen en de stoep een beetje ruim begaanbaar blijft met het oog op corona, heeft de gemeente de Oosterstraat fietsvrij verklaard. Althans: je mag er nog wel vanaf het Zuiderdiep doorheen fietsen, maar parkeren mag alleen in de speciaal daarvoor aangewezen vakken. Daar zijn een handvol van in de straat. Staat de fiets niet in het vak, dan kan die worden weggesleept.

‘Jammer voor de straat’

De stoep voor Flink wordt volledig in bezit genomen door de elektrische fietsen van de bezorgdienst. Sommigen staan keurig in het vak, maar net zoveel niet. Dat zorgt voor frustratie bij andere winkeliers. ,,Het is jammer voor de straat. Het is hier zo mooi met leuke winkels en een prachtig hotel. De etalage ziet er niet uit, met een paar drankflessen ervoor. De medewerkers zitten ook vaak voor de deur te roken. Gisteren stond heel de dag een container voor de deur”, zegt de eigenaar van Goudpunt, die naast Flink zit.

Zijn overbuurman, de eigenaar van hoedenwinkel H. Witting & Zoon, begrijpt niet dat de gemeente Flink toelaat. Hij vreest voor toestanden als in de Nieuwe Ebbingestraat, waar flitskoerier Gorillas de stoep bezet. ,,Het is gewoon een depot. Je kan er niet eens naar binnen. Ik ben er niet blij mee. Het past niet in deze straat en zorgt voor veel drukte, en niet op de goede manier. Ze hebben nu nog zes fietsen, die ze al buiten de parkeervakken zetten, maar als het goed loopt dan worden dat meer.”

Volgens Flink is het beleid dat de fietsen binnen worden worden gehouden. Lindsey Davidson, woordvoerder van de firma: ,,We zullen erop letten dat dit ook gebeurt.” De vraag is hoe. Want het pand staat vol met stellingen waarop alle producten staan. Daar passen wel een paar fietsen bij, maar zeker niet allemaal en dan worden sowieso de gangpaden geblokkeerd. Daniël Schildknecht, advocaat bij De Haan Advocaten, vreest dat daardoor de vluchtwegen worden geblokkeerd. ,,Dat is in strijd met de vergunning en wetgeving, denk ik. Want als er brand is moet iedereen zonder obstakels in de gangpaden het pand kunnen verlaten.”

Inschrijving ontbreekt


Wat sowieso botst met de wetgeving is het ontbreken van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel op Oosterstraat 52, het pand van Flink in Groningen. Schildknecht: “Flink moet zich sowieso inschrijven bij de Kamer van Koophandel omdat het een BV is. Aan deze verplichting hebben ze voldaan. Ze hebben alleen maar één vestiging geregistreerd, namelijk die aan de Dusartstraat 50 2 in Amsterdam. De vestigingen moeten ook worden opgenomen in het register, dus ook die aan de Oosterstraat. Dat is niet het geval.”

Dat is belangrijk omdat derden informatie over je moeten kunnen achterhalen als je onderneemt. Zo moet het telefoonnummer, faxnummer, e-mail- en internetadres worden opgenomen, ook van de filialen. Daarnaast moeten de uitgevoerde activiteiten kort beschreven worden. Dat is dus allemaal niet het geval. Flink heeft nog heel kort de tijd om het te regelen. ,,Het moet in elk geval één week nadat de eerste producten over de toonbank gaan, geregeld zijn. Maar in feite al zodra de eerste overeenkomsten worden aangegaan’’, zegt advocaat Schildknecht.

Terug naar het hoofdkantoor van Flink, waar Davidson behoorlijk lijkt te schrikken van deze bevindingen. Maar een antwoord heeft ze wel: ,,Ons hoofdkantoor en vestigingen zijn geregistreerd bij de KvK. We zijn bezig met de registratie van onze hub in Groningen.” Dat is mooi, maar klopt niet helemaal. De enige inschrijving die Flink in Nederland heeft, zit in een bovenwoning in Amsterdam. De filialen in Haarlem, Den Haag en Eindhoven staan allemaal niet ingeschreven en zijn al een stuk langer operationeel dan Groningen, dus die mogelijke week respijt is daar sowieso al gevlogen.

De gemeente Groningen komt nog met een reactie.

Nieuws

Meest gelezen

menu