Fors meer asielkinderen in azc Musselkanaal dan gedacht

Er zijn meer kinderen in het heropende asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal dan verwacht, namelijk 70. Zij gaan naar een aparte school in Stadskanaal.

Kinderen spelen op hun fietsjes bij het gerenoveerde asielzoekerscentrum in Musselkanaal. Het zijn veel meer dan gedacht.

Kinderen spelen op hun fietsjes bij het gerenoveerde asielzoekerscentrum in Musselkanaal. Het zijn veel meer dan gedacht. Foto: Harry Tielman

In eerste instantie zouden zij naar de Neuteboomschool gaan in Stadskanaal. In de nieuwbrief van scholengroep OPRON staat dat dit er aanvankelijk ongeveer 20 tot 25 zouden zijn. Dat bleken er eind september zo’n 35. Daarop zocht de school nieuw personeel, staat in de brief. Nu is dat aantal verdubbeld, bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering van Stadskanaal.

De kinderen worden daarom ondergebracht in een bijgebouw aan de Engelandlaan. Daar krijgen ze les van de juffen en meesters van OPRON. Kinderen staan regelmatig in ‘de overlevingsstand’ ervaart de organisatie. Ze kennen geen dagritme en hebben vaak traumatische ervaringen opgedaan.

Waarom niet in Musselkanaal?

Machteld Luijken (SP) vroeg zich af waarom het onderwijs niet dichter bij het azc kon, in het dorp Musselkanaal. „Ik vind het een beetje omslachtig.” Daar sloot Egbert Hofstra (PvdA) zich bij aan. „We hebben ook genoeg scholen in de gemeente die niet een heel hoog aantal leerlingen hebben, zou het niet verstandig zijn hen daar onder te brengen?”

Er is echter gekozen om les te geven op één vaste locatie door OPRON. „Zij zijn de Nederlandse taal niet machtig, daarin krijgen zij eerst les”, legde wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) uit. Volgens hem heeft de school de ervaring en expertise aan boord gehouden nadat het azc enkele jaren geleden werd gesloten.

De kinderen krijgen in kleine groepjes les. „Met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) hebben we geregeld dat de kinderen veilig aankomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu