Fors minder restafval door goed sorteren en hand op de knip houden (en dat scheelt dan ook weer aardig in de portemonnee)

Ook in Midden-Groningen worden nog vaak etensresten bij het restafval in de grijze container gegooid. Beter is het etensresten bij het groente-, fruit- en tuinafval te gooien. foto archief dvhn

Na Stad en Assen doet Midden-Groningen als derde gemeente in Groningen en Drenthe mee aan 100-100-100. Deelnemers laten zien dat het mogelijk is om (veel) minder afval te produceren.

Daarvoor zoekt Midden-Groningen in de gemeente 100 huishoudens die 100 dagen (van 1 oktober tot 8 januari 2021) proberen 100 procent restafvalvrij te leven.

100-100-100 is een initiatief van afvalverwerker ROVA die mensen wil stimuleren minder restafval te produceren. Dat kan door afval goed te scheiden en mensen bewust te maken van wat ze kopen. Landelijk doen al meer dan 100 gemeenten mee.

Volgens prognose fors lager

In 2015 zette elke inwoner van de huidige gemeente Midden-Groningen jaarlijks 205 kilo restafval aan de weg. ,,Volgens de prognose wordt dat dit jaar al met een kwart verlaagd, tot 150 kilo restafval per inwoner per jaar’’, zegt Jolanda Wending namens de gemeente. Het restafval (de inhoud van de grijze containers) van Midden-Groningen wordt verbrand bij EEW in Farmsum.

Na de herindeling (1 januari 2018) is het afvalinzamelingsbeleid van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde geharmoniseerd. Midden-Groningen kent vijf afvalstromen: groente-, fruit- en tuin (gft) afval, verpakkingsafval, textiel, oud-papier (alleen in voormalige Hoogezand-Sappemeer, elders wordt het door verenigingen in gezameld) en restafval.

Bewuster naar afval kijken

Midden-Groningen kiest met gescheiden afvalstromen duidelijk voor duurzaamheid. ,,100-100-100 is een bewustwordingscampagne’’, weet Wending. ,,Deelnemers worden gestimuleerd bewuster naar hun afval te kijken. Dat begint vaak al in de winkel: koop je verpakt of onverpakt, hoe koop je het milieuvriendelijkst en ook hoeveel koop je? Veel mensen kopen vaak te veel. Dat zien we terug aan ongeopende verpakkingen in het restafval.’’

In Assen 81 procent reductie

De gemeente heeft twee afvalcoaches die de kar gaan trekken. Er komt een website waarop informatie en ervaringen worden gedeeld met andere deelnemers. ,,Ervaringen elders in Nederland leren dat 100-100-100 leidt tot veel minder restafval’’, aldus Wending. ,,In Assen was de reductie 81 procent.’’ Midden-Groningers betalen alleen voor elke keer dat de grijze container met restafval aan de weg wordt gezet. ,,Minder afval betekent minder kosten voor onze inwoners.’’

[email protected]

In de plattelandsgemeente die Midden-Groningen is, wordt gft-afval naar verwachting de grootste afvalstroom. ,,Volgend jaar is er extra aandacht voor deze afvalstroom’’, zegt Wending. ,,We zien dat er bijvoorbeeld nog steeds veel etensresten bij het restafval zitten. Die kunnen toch echt bij het gft-afval.’’

De werving start halverwege deze maand. Wie mee doen kan een mail sturen naar [email protected] Op 24 en 25 september is er een gezamenlijke aftrap.

Nieuws

Meest gelezen

menu