Forse boetes geëist voor het in bezit hebben van chemicaliën voor productie xtc

Een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 120 uur. Dat hoorden twee broers vrijdag tegen zich eisen wegens de verdenking dat ze betrokken zijn geweest bij het produceren van XTC.

xtc

xtc Shutterstock

De twee broers (47, 54) uit Groningen en Roden werden in mei 2018 aangehouden bij een loods aan de Dokstraat in Zuidbroek. In die loods werden chemicaliën aangetroffen voor het maken van de drugs. Het betrof een opslagplaats.

De twee broers werden aangehouden toen de politie een inval deed in de loods die al enige tijd in de gaten werd gehouden. In het pand werd ook een hennepkwekerij aangetroffen. Er was net geoogst.

De twee verdachten worden verweten dat ze afvalstoffen van het drugslab in het bezit hebben gehad. In een busje dat op naam stond van een van de broers stond een diepvrieskist met daarin vaten met chemicaliën.

Toevallig in de buurt

De twee broers ontkennen hun betrokkenheid. Ze verklaarden dat ze handelen in auto’s en oud ijzer. Ze waren toevallig bij de loods om er wat spullen op te ruimen. Wat er in de diepvrieskist zat, zeiden ze niet te weten.

De officier van justitie vond de verklaringen ongeloofwaardig. Op het terrein werd nog een bestelbus aangetroffen op naam van een familielid van de broers. ,,Ze waren daar helemaal niet toevallig, ze waren erop uitgestuurd om iets op te halen.’’

Hoeveelheid afval past bij 16 kilo xtc

Aan de hand van de hoeveelheid afval in de diepvrieskist is uitgerekend dat deze hoeveelheid past bij de productie van zestien kilo xtc, goed voor een omzet van 56.000 euro. Het Openbaar Ministerie zei niet hard te kunnen maken dat de twee broers ook hebben verdiend aan drugshandel. Daarom werd afgezien van een vordering om crimineel geld af te pakken. Maar een forse geldboete vond de officier van justitie wel op z’n plaats, een passender strafeis dan gevangenisstraf.

De rechters beslissen en doen over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu