Forse subsidie voor energieonderwijs

Archief// DvhN

Drie projecten van de Energy Academy Europe (EAE) en het Energy College in Groningen kunnen rekenen op een forse subsidie van de provincie. Het gaat om 410.000 euro, is donderdag bekendgemaakt.

Drie projecten van de Energy Academy Europe (EAE) en het Energy College in Groningen kunnen rekenen op een forse subsidie van de provincie. Het gaat om 410.000 euro, is donderdag bekendgemaakt.

De Energy Academy Europe brengt onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame energie samen. De organisatie is opgezet door de RUG, de Hanzehogeschool, Energy Valley, Gasterra, Gasunie en Energiebeheer Nederland.

Energy College

Het grootste deel van de subsidie, 200.000 euro, stelt de provincie Groningen beschikbaar voor het opleiden van studenten van de Hanzehogeschool en de RUG. Bedoeling is dat in 2022 drieduizend studenten een certificaat kunnen ontvangen waarmee ze kunnen aantonen dat ze naast hun opleiding een specialisatie hebben in energie.

Volgens zakelijk directeur van de EAE Bert Wiersema wordt bovendien gewerkt aan scholing voor mbo-studenten. De provincie stelt 75.000 euro beschikbaar aan het Energy College, een onderdeel van EAE. Samen met ROC's en AOC's in Noord-Nederland worden vijftien modules ontwikkeld die studenten kunnen volgen. ,,Omdat de vraag vanuit het bedrijfsleven naar personeel met kennis op het gebied van energie steeds toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die windmolens bouwen'', stelt Wiersema.

Drie projecten

Los van onderwijs is ook een subsidie van 135.000 euro voor een project waarbij 10.000 huishoudens in heel Nederland worden gevolgd in de manier waarop ze energie gebruiken. ,,De laatste vijf jaar is op dat gebied al veel veranderd. We zijn benieuwd naar de keuzes die mensen maken. Op dit moment wordt een systeem ontwikkeld waarmee we gegevens kunnen verzamelen. Dat heeft een wetenschappelijk doel, maar op termijn zouden we de deelnemers ook nieuwe producten kunnen laten uitproberen.''

Behalve de provincie dragen volgens Wiersema ook de kennisinstellingen en het bedrijfsleven bij in de totaalkosten van de drie projecten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu