Forse toename van werkloze jongeren in Groningen: gemeente belooft 'maatwerk', SP vreest willekeur

Jongeren die bijvoorbeeld in de horeca werkten, zitten nu zonder inkomsten en kunnen niet direct bijstand aanvragen. ANP

Door de maatregelen tegen het coronavirus raken veel Groningers werkloos. Als ze jonger zijn dan 27, kunnen ze pas na vier weken wachten bijstand aanvragen. PvdA en SP in de gemeenteraad maken zich zorgen: „Je zet jongeren een maand op achterstand.”

„Het is sowieso een onmogelijke regeling”, zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk over de ‘zoekperiode’ van vier weken die jongeren moeten doorlopen voor ze bijstand kunnen aanvragen. De zoekperiode is opgenomen in de Participatiewet, met als achterliggende gedachte dat een jongere binnen die vier weken wellicht toch aan het werk komt.

Bijna twee keer zoveel bijstandsaanvragen als vorig jaar

„Misschien vindt een twintiger sneller nieuw werk dan een zestiger”, erkent Dijk, „maar op deze manier zet je jongeren een maand op achterstand.” De coronamaatregelen maken het voor alle leeftijden zeer moeilijk om nieuw werk te vinden. En uit navraag bij de gemeente blijkt dat het aantal bijstandsaanvragen dit voorjaar bijna verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar.

In maart 2019 vroegen 287 Groningers een bijstandsuitkering aan bij de gemeente. Afgelopen maart waren dat er 524. Daarvan waren 254 aanvragers jonger dan 27. Zowel Dijk als fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA kaartten de situatie van werkloze jongeren aan bij het college van burgemeester en wethouders. Het stadsbestuur belooft coulant om te gaan met de verplichte zoektermijn.

Rotterdam schrapte zoektijd helemaal, Groningen beoordeelt per geval

„Als een jongere aangeeft niet te kunnen voldoen aan de zoektijd, de reden van aanvraag corona-gerelateerd is en deze jongere door de zoektijd in de financiële problemen komt, dan beoordelen we of er afgezien moet worden van de zoektijd”, verklaart de woordvoerder van wethouder Carine Bloemhoff (PvdA, verantwoordelijk voor werk en participatie).

Bushoff is tevreden met die toezegging, hoewel hij in eerste instantie had gevraagd om de zoektijd helemaal te schrappen, net zoals de gemeente Rotterdam heeft gedaan. Groningen

„Wat de wethouder hier belooft is meer om de regels heen werken, in plaats van ze aan je laars lappen”, vindt Bushoff. „Zoals ze het nu omschrijft, zou er niemand meer problemen moeten krijgen.” Hij houdt een kleine slag om de arm: „Niet alles werkt in de praktijk even goed als je het bedoelt. Als ik toch weer hoor dat jongeren financieel in de knel zitten, ga ik er opnieuw achteraan.”

‘Teleurstellend, hier had ik niet op gerekend’

Bij de SP blijven de noodkreten intussen onverminderd binnenkomen, zegt fractievoorzitter Dijk. Hij is teleurgesteld in de reactie van het college. „Ik had hier ook echt niet op gerekend. Heel raar dat zo’n links college zich op dit vlak laat inhalen door zo’n rechtse stad als Rotterdam. De wethouder schermt met ‘maatwerk’, maar dat leidt in de praktijk tot willekeur. Geef mensen in de knel nou gewoon eenduidige, begrijpelijke regels.”

Het college roept jongeren in geldnood op om contact op te nemen met de gemeente, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu