Fortnite-streamer Paraduze (22) in Groningen voor gloednieuwe Range Rover én bibliotheekproject. 'Bij gamen leer je van alles'

Jeroen Bouland, Paraduze (Rick Ruiter, in het midden) en Yorick van den Bos nemen een promo op over influencen/streamen voor jongeren in de studio van Bieblab.

Jeroen Bouland, Paraduze (Rick Ruiter, in het midden) en Yorick van den Bos nemen een promo op over influencen/streamen voor jongeren in de studio van Bieblab. Foto: Geert Job Sevink

Paraduze, Ronald, Fems: het zijn een paar van de grootste streamers uit Nederland met honderdduizenden kijkers. De bieb in Stadskanaal wist ze te strikken om jeugd de kneepjes van het vak te leren én om ouders handvatten te bieden voor hun gamende kind.

Hij heet Rick Ruiter (22), maar zijn 460.000 volgers - bijna net zoveel als Drenthe aan inwoners heeft - kennen hem als Paraduze. Om de dag filmt hij hoe hij het het populaire schietspel Fortnite speelt. Het wordt gevreten door jongeren. Hij is een idool waar ze graag naar kijken. De gamer heeft veel contact met zijn kijkers, ze kunnen zelfs met hem meespelen. Ruiter is positief, energiek en erg goed in het spel.

Vandaag maakt hij een ander soort filmpje, eentje voor Biblionet Groningen. De Alkmaarder was toevallig in het noorden om er een fabrieksnieuwe Range Rover te kopen. Een mooie kans om gelijk ook een promotiefilmpje te maken voor een pilot van de bibliotheek waaraan hij meedoet.

Niet vanzelf

De organisatie wil Stadskanaalster jeugd én hun ouders leren over wat gamen met je doet. In het nieuwe project komen zowel de risico’s als kansen naar voren. Daarvoor heeft de bieb een paar van de grootste streamers in Nederland uitgenodigd. Die komen het hele jaar door naar Stadskanaal.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's