Forum Groningen is Beste Gebouw van het jaar 2020: 'Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand is gekomen in het hart van een stad'

Forum Groningen. Foto: Forum\Deon Prins

Het Forum kreeg donderdagavond de titel BNA Beste Gebouw 2020. ,,Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand is gekomen in het hart van een stad, op een moeilijke locatie”, zei de jury.

BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) Beste Gebouw van het Jaar is een Nederlandse architectuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus aan het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’.

‘Onvoorstelbaar’

De jury noemde het Forum een stadswoonkamer. ,,Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand is gekomen in het hart van een stad, op een moeilijke locatie. Alsof er een meteoriet in die stad is neergelegd op zo’n uitdagende manier dat maar één ding gezegd kan worden: Forum Groningen krijgt de prijs.”

De jury zei onder de indruk te zijn van de keuze van Groningen voor een niet al te groot architectenbureau, terwijl veel befaamde bureaus geïnteresseerd waren. ,,NL Architects is vanwege haar kwaliteit gekozen.”

Meer prijzen

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven viel het Forum dinsdag ook al in de prijzen: het won een Dutch Design Award in de categorie ‘habitat’. In september kreeg het Forum de Groninger Architectuurprijs 2020. Vrijdag maakt het Forum kans op een tweede Dutch Design Award in de categorie ‘Beste opdrachtgever’. Daarnaast maakt het gebouw kans op de titel Beste Bibliotheek van Nederland 2020. Tot 1 november kan gestemd worden op een van de vijf genomineerde bibliotheken.

Bovenop deze prijzen is het Forum ook een van de genomineerden voor de ARC Award 2020, de Dutch Daylight Award 2020 en de AIT Award 2020.

Nieuws

Meest gelezen

menu