Forum Groningen krijgt eerste Meet-o-theek van Nederland: een uitleenbibliotheek van meetinstrumenten om thuis te gebruiken

Forum Groningen krijgt de eerste Meet-o-theek van Nederland. foto: Forum\Deon Prins

De stad Groningen krijgt in Forum de eerste Meet-o-theek van Nederland. Het is een uitleenbibliotheek van meetinstrumenten om thuis te gebruiken die vanaf dinsdag 28 september van start gaat.

Afgelopen zaterdag was de informele aftrap. ,,Je kunt er straks meetinstrumenten lenen, leren om deze zelf te maken en je krijgt er informatie hoe je de instrumenten moet gebruiken’’, laat Vera Winkelman van Forum weten. Daarnaast worden er ook minicolleges en meetacties gehouden.

De Meet-o-theek richt zich op nieuwgierige (jonge) Groningers. ,,We hopen ze enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.’’

Zelf aan de slag

Burgerwetenshap, daar draait het om. Door zelf met allerlei instrumenten aan de slag te gaan, moeten mensen meer opsteken over wat er in hun eigen leefomgeving gebeurt. Hoe schoon is de lucht, beïnvloeden lantaarnpalen hoe laat vogels zingen, waar lekt warmte uit een huis?

Welke instrumenten er zijn? Onder meer een batdetector om vleermuizen te spotten; een digitale mini-microscoop die met een usb-aansluiting aan te sluiten is op een computer of laptop.

Er is een fijnstofsensor die metingen doet over de luchtkwaliteit; een warmtesensor; pH-meter; een pocketmicroscoop die in een hand past. Met een Sky Quality Meter is lichtvervuiling te meten. Een slimme stekker geeft inzicht in het energieverbruik van specifieke apparaten. Verder liggen er een een telescoop; verrekijker, waterhardheidsmeter en zelfs een wildcamera.

CurioUs?

De Meet-o-theek is onderdeel van het project CurioUs? Dat is een samenwerkingsproject van Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health.

Nieuws

Meest gelezen

menu