Forum Groningen krijgt waterschade niet weggewerkt voor heropening na coronastop

Forum Groningen krijgt niet alle waterschade van de grote storing in de sprinklerinstallatie op 1 mei weggewerkt voor de voorgenomen heropening op 1 juni. Foto: Forum/Deon Prins

Forum Groningen krijgt de waterschade van begin deze maand meer niet op tijd weggewerkt voor de geplande heropening op 1 juni na drie maanden ‘coronapauze’.

Een grote storing in de sprinklerinstallatie in het gloednieuwe cultuurcentrum veroorzaakte op 1 mei enkele honderdduizenden euro schade. Op de benedenverdieping raakten onder meer de roltrappen, het grote led-scherm en de houten zittribune in de centrale entreehal zwaar beschadigd.

Verzekeraars en technici nog in gesprek over herstelwerk

Het Forum, bouwer BAM en de gemeente Groningen zijn nog steeds in gesprek met hun verzekeraars over de financiële afwikkeling. Vooral de schade aan de roltrappen en led-scherm is omvangrijk en complex, zegt Forum-directeur Dirk Nijdam. Technici en verzekeringsspecialisten kijken nu hoe dat moet worden hersteld en voor wiens rekening dat komt.

Alleen voor het schilderwerk is er inmiddels groen licht. Dat begint maandag. Veel wanden moeten worden overgeschilderd omdat het water uit de sprinklerinstallatie overal een bruine drab heeft achtergelaten. De afgelopen weken is met man en macht gewerkt om dat schoon te krijgen, maar van de muren laat het vuil uit het bluswater zich niet weg boenen.

‘Sneu na drie maanden stilstand, maar het is niet anders’

De Forum-directeur had de hoop dat het schadeherstel volledig zou zijn afgerond voor de heropening op 1 juni. Dat lijkt inmiddels echter geen haalbare kaart meer. ,,De kans is groot dat we niet alles op tijd klaar krijgen’’, erkent Nijdam. ,,Dat is wel sneu na drie maanden stilstand, maar het is niet anders.’’

Die tegenvaller zet een lichte domper op de feestvreugde over de geplande heropening. Het Forum probeert in ieder geval de roltrappen weer in bedrijf te hebben als op 1 juni de deuren weer open gaan. Maar vermoedelijk is de vervanging van de kromgetrokken delen van de houten tribune dan nog niet klaar, vreest Nijdam.

‘Allang blij dat we eindelijk weer los kunnen’

,,Daar kan ik me wel druk over maken, maar ik ben allang blij dat we na zo lange tijd eindelijk weer ‘los’ kunnen. We proberen het zo te doen dat bezoekers zo weinig mogelijk merken van het herstelwerk. Doe er een dikke maand bij, en niemand ziet meer dat hier ooit een sprinklerinstallatie op hol is geslagen.’’

Het Forum werkt nog druk aan de voorbereidingen van de heropening binnen de verschillende coronaprotocollen die gelden voor de bibliotheek, de bioscoop, de expositieruimten en het strip- en animatiemuseum Storyworld. De restaurants mogen voorlopig nog niet open. Wel kijkt het Forum of er terras op de Nieuwe Markt kan komen.

Gescheiden in- en uitgang, aparte rijen met en zonder reservering

Met een gescheiden in- en uitgang en aparte toegangsrijen voor mensen met en zonder reservering voor de bios en exposities probeert het Forum de bezoekersstromen zo efficiënt mogelijk door het gebouw te loodsen binnen de anderhalve-meterafstandregel. De bioscoop mag vooralsnog niet meer dan dertig bezoekers per zaal toelaten. De 350 flex-studieplekken blijven nog gesloten.

De coronasluiting kost het Forum volgens Nijdam 250.000 euro per maand. In drie maanden loopt de teller dus richting de 750.000 euro en Nijdam dat de coronamaatregelen de inkomsten ook na heropening nog blijven drukken. Forum kijkt samen met de gemeente of het in aanmerking komt voor compensatie uit steunregelingen van het Rijk. Vooralsnog is daar echter geen zicht op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu