Foto van vroeger | Het beeld van Groningen

Rob de Nijs & The Lords op 2 januari 1965 op het vliegveld in Eelde.

Rob de Nijs & The Lords op 2 januari 1965 op het vliegveld in Eelde. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Rob de Nijs.

Rob de Nijs is gisteren 80 jaar geworden. Hij is de eerste Nederlandse artiest die, weliswaar noodgedwongen, in een vliegtuig stapte om zo de afstand tussen twee podia te overbruggen.

Op zaterdagavond 2 januari 1965 treedt Rob de Nijs samen met The Lords op bij Dommering in Winschoten. Het is die dag winters weer, maar dat weerhoudt Rob er niet van om in zijn sportwagen richting het Noorden te rijden. Na Winschoten staat er nog een nachtconcert in Amsterdam op de agenda, maar ondertussen zijn de wegen spiegelglad geworden en is het niet langer veilig om de weg op te gaan.

Martin’s Air Charter springt in de bres. De luchtvaartmaatschappij regelt een 8-persoons Havilland Dove om het gezelschap bij Groningen Airport Eelde op te halen en af te leveren op Schiphol. Een uur later én op tijd staan Rob en The Lords op de bühne van het City Theater.

Rob heeft veel gedenkwaardige momenten beleefd in zijn lange muzikale carrière, maar deze bijzondere vlucht is toch wel een heel speciale herinnering aan een groot artiest. Rob, vanuit Groningen, van harte gefeliciteerd!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl