Fotoserie: De spreeuwendans in Lauwersoog

FOTO JAN HENK VAN DER LIJ

Het gebeurde woensdag heel plotseling. Duizenden spreeuwen voerden een indrukwekkende dans uit boven het Lauwersmeer. Jan Henk van der Leij uit Eenrum legde het vast.

,,Ik kom haast niet meer van de stoel af”, zegt Jan Henk van der Leij zaterdagmiddag. De hele middag trilt zijn smartphone onophoudelijk. Allemaal mensen die op Facebook reageren op de foto’s die hij een paar dagen eerder bij Lauwersoog maakte van het schouwspel boven het Jaap Deensgat.

Kloften spreeuwen gaven een show, als synchroonzwemmers tegen de ondergaande zon, bijna exclusief voor hem. ,,Het was een gelukje”, zegt de amateurfotograaf. ,,Ik zag ze overkomen en dacht: ‘dit moet ik hebben’.” 

Een paar dagen later is hij nog steeds onder de indruk ,,Het kwam zo onverwacht. Het was bijna angstaanjagend. Ze geven een complete show en toch valt er niet een.” De vogels maken deze formaties om roofdieren af te weren, zo liet Van der Leij zich vertellen. 

De Eenrumer komt al jaren in het natuurgebied. Nadat hij door blessures moest stoppen met voetballen, ging hij er vaak rennen. Kijkend naar de mooie luchten ontdekte hij de fotografie.

,,Ik besteed er soms wel mijn hele vakantie aan. Dan sta ik ’s ochtends in alle vroegte al op de dijk bij Pieterburen te kijken naar het Wad. Ik vind het zo mooi. Of het nou lente, zomer, herfst of winter is. Het is echt fantastisch. Niets is zo veranderlijk.”

Van der Leij zette de foto’s op de besloten Facebookgroep, ‘Mooie luchten’. Toen hij donderdag weer ging kijken, was hij niet meer de enige. ,,Het was een zee van auto’s. Van overal waren mensen gekomen, zelfs helemaal uit Rotterdam.” Maar de spreeuwen lieten zich niet meer zien.

Sneu voor al die mensen die van heinde en verre gekomen waren. En ook voor Van der Leij. ,,Ik ben woensdag helemaal vergeten het te filmen. Dat had ik nog wel graag gewild.”

Zijn auto moet ondertussen door alle vogelpoep naar de wasstraat. ,,Ik was woensdagochtend net geweest. Hij kon ’s avonds direct nog een keer.”

De mooiste foto's van Van der Leij staan in de serie hieronder:

 

Nieuws

Meest gelezen

menu