Fout op gedenksteen verzetsstrijders hersteld

Het gedenkteken voor gefusilleerde verzetsstrijders op de Zuiderbegraafplaats in Groningen werd 8 april onthuld. Foto: Reyer Boxem

Oplettende lezers keken vreemd op bij het lezen van de namen op de gedenksteen voor vermoorde verzetsstrijders die woensdag op de Zuiderbegraafplaats in Groningen werd onthuld. De geboortedatum bij Hindrik Woldring luidt ‘1984’ . Foutje, maar de fout is al hersteld. Wie was eigenlijk Hindrik Woldring?

Stadsgids Henk Bakker baalt en dat is een understatement. Woensdagavond kreeg hij het eerste telefoontje. Over de geboortedatum van de vermoorde Hindrik Woldring op het gedenkteken. Er staat 1984 en dat klopt toch niet? Nee, dat klopt inderdaad niet. Hij zucht. ,,Ik weet nog dat ik zat te dubben. Wel of geen geboortedatum? Toch voor gekozen om het wel te doen. Tja.’’

Wie was de vermoorde verzetsstrijder Hindrik Woldring?

Maar niet getreurd. De steenhouwer ging rap aan het werk en de fout is reeds hersteld. Genoeg hierover. Wie leeft maakt fouten. Maar wie was nu eigenlijk Hindrik Woldring?

Woldring was een belastingambtenaar uit Groningen die op 12 januari 1945 met zijn drie zoons door de SD werd gearresteerd. Hij verborg Gerrit Boekhoven en Dina Aikema, de leiders van verzetsgroep De Groot. Ook zij werden meegenomen. Woldring en zijn zonen kwamen in het Huis van Bewaring terecht. Tien dagen later werden hij en negentien andere gevangenen – negen uit Leeuwarden en elf uit Groningen – geëxecuteerd als vergeldingsmaatregel voor een overval door het Friese verzet.

Twintig gevangenen vermoord na bevrijdingspoging door het verzet

Verzetsstrijders probeerden apotheker Piet Gunster te bevrijden die door de Duitsers was opgepakt. Gunster speelde een belangrijke rol in het verzet. Gunster werd van Dokkum naar Leeuwarden overgebracht. Tijdens de bevrijdingspoging werd een SD’er gedood en de chauffeur raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen. Gunster werd door een van zijn bevrijders per ongeluk in zijn been geschoten. Maar hij wist te ontkomen en overleefde de oorlog.

De Duitsers namen wraak. Twintig willekeurige gevangenen werden op 22 januari in de vroege ochtend in een besneeuwd weiland bij Dokkum doodgeschoten. Ze lieten de lichamen als waarschuwing een dag liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu