Fractie Groninger Belang stelt vragen over windpark op Noordzee

Foto: ANP Foto: "Evert-Jan Daniels"

De fractie van Groninger Belang stelt vragen bij de energietransitie van het Groningse gas naar groene energiebronnen. Het provinciebestuur is van plan om mee te werken aan de plaatsing van 1.000 tot 1.500 windmolens op de Noordzee.

De aanleg van de windturbines gebeurt onder de projectnaam NortH2. Het park moet in 2030 al 3 tot 4 gigawatt aan elektriciteit leveren. Omgerekend zou dat genoeg zijn om 3,5 tot 5 miljoen huishoudens in Nederland van elektriciteit te voorzien. Dat moet in 2040 zijn gegroeid naar 10 gigawatt.

Volgens Petra Blink van Groninger Belang schept de marge van 500 windmolens veel onduidelijkheid. Ook wil de partij weten hoeveel extra kosten de energietransitie met zich meebrengt en wie voor de kosten verantwoordelijk is.

Huishoudens

Een ander punt van aandacht voor de partij is het profijt voor de Groningers zelf. ‘In het North2 programma staat wel beschreven hoeveel huishoudens er aangesloten zouden kunnen worden, maar er wordt verder niet gesproken over de termijn waarop men verwacht dit te realiseren. Omdat het North2 programma de industriesector en het terugbrengen van de CO2-uitstoot voorop stelt, vragen wij ons af Groninger huishoudens überhaupt wel zullen meeprofiteren van dit voorgenomen windmolenpark.’Nieuws

Meest gelezen

menu