Fractievoorzitter Cor Buffinga (CU) neemt afscheid van gemeenteraad Delfzijl en wordt verrast met een lintje

Fractievoorzitter Cor Buffinga (CU) nam donderdag tijdens de raad afscheid en kreeg een lintje. Foto: Harold Kol

Bijna veertien jaar geleden werd Cor Buffinga raadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Delfzijl. Donderdag hing hij zijn fractievoorzitterschap aan de wilgen en werd meteen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Buffinga gaat verhuizen naar Hoogeveen en mag daarom geen raadslid meer zijn in de gemeente Delfzijl.

Voorbeeld voor andere raadsleden

Burgemeester Gerard Beukema stelde dat Buffinga tijdens zijn tijd als raadslid een stevige positie heeft verworven in de raad. „Je was een raadslid dat gezag uitstraalde. Als jij aan het woord was, werd er zeker naar je geluisterd.”

Ook zei de burgemeester dat de raadsleden een voorbeeld aan hem mogen nemen als het op schriftelijke vragen en moties aankomt. „Jij kiest op dit gebied voor kwaliteit boven kwantiteit.”

Het uitdelen van het lintje had door het coronavirus nog wel wat voeten in de aarde. Buffinga moest zijn jasje over een stoel hangen, waarna burgemeester Beukema de koninklijke onderscheiding op het jasje spelde. „Dit is volgens mij de meest unieke manier waarop een koninklijke onderscheiding is uitgereikt”, zei Beukema.

Bijzondere gemeenteraad

De vergadering was ook om een andere reden speciaal. In Delfzijl vergaderde de raad ondanks de coronacrisis wel in de raadszaal. Door publiek en pers te weigeren konden de raadsleden voldoende afstand tot elkaar bewaren.

Fusiegemeenten Appingedam en Loppersum kozen er wel voor om digitaal te vergaderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu