Fractievoorzitters Stadskanaal over vertrokken wethouder: 'Veenstra loopt weg van verantwoordelijkheden'

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Ontstemd, boos, teleurgesteld, verrast en verbolgen: fractievoorzitters in de gemeenteraad van Stadskanaal zijn allerminst blij met het plotseling vertrek van wethouder Lian Veenstra (SP). De coalitie, met nog steeds een meerderheid, moet even van de schrik bekomen en laat de nieuwe feiten dit hemelvaartsweekend ‘bezinken’.

Veenstra legde afgelopen maandag haar ambt neer, iets wat niemand had zien aankomen, behalve haar eigen partij, die met het vertrek ook uit de coalitie stapte. Er komen heftige bezuinigingen aan voor de gemeente, de afgetreden wethouder wilde niet ‘de sloophamer van het rijk zijn’ achter de voordeur van kwetsbare inwoners. Voordat eventuele bezuinigingsplannen op tafel lagen voor discussie, besloot Veenstra daarom dat zij ‘geen toneelspel’ wil opvoeren, want die bezuinigingen gaat ze sowieso niet uitvoeren.

‘Stadskanaal moet bestuurd worden’

„Dat is je verantwoordelijkheid ontlopen”, zegt Bert van Beek, fractievoorzitter van coalitiepartij CU. „Ik vind het ook niet netjes. Ik lees links en rechts dat ze er al weken mee rondloopt, maar die zorgen heeft ze nooit gedeeld.” Begrip zou er zijn geweest als ze na de discussie over bezuinigingen was opgestapt, het is echter nog niet duidelijk waarop er bezuinigd wordt, kaart hij aan. „Iedereen geeft liever cadeautjes weg dan te bezuinigen, en er is geen partij die niet voor de zwakken staat.”

Fractievoorzitter van coalitiepartner CDA, Klaas Remmerts, vindt dat ook. „De SP heeft geen patent op zwakkeren. De gemeente moet bestuurd worden en daarvoor moeten moeilijke keuzes worden gemaakt.” Twee jaar geleden werd de coalitie gevormd en werden afspraken gemaakt. De SP was daarbij ‘van harte welkom’ ondanks dat ze niet nodig was voor een meerderheid. „Je weet dat het dan sociaal moeilijk wordt, dat is inherent aan een gemeente in Oost-Groningen.” Hij had liever samen door de zure appel gebeten. „Er moeten nu keuzes worden gemaakt, maar die zijn nog niet eens uitgekristalliseerd.”

Hoop op snelle komst burgemeester

De derde coalitiepartij, de VVD, kan zich er ook niet in vinden. Boosheid en teleurstelling overheerst bij ons, zegt fractievoorzitter Hans Klopstra. „Je zit er niet alleen voor je eigen politieke idealen, maar voor alle inwoners van de gemeente.” Doordat de wethouder haar taken neerlegde, is de werkdruk in het college ‘erg spannend’ en ‘zorgelijk’ zegt hij. „Op voorhand voelt dit (een driekoppig college) niet verstandig. Gelukkig ziet de commissaris van de Koning nu ook de urgentie”, zegt Klopstra, verwijzend naar diens woorden tijdens een persconferentie, waarover RTV Noord berichtte.

De drie fractievoorzitters van de coalitie zijn het erover eens dat de nieuwe situatie eerst ‘moet bezinken’ voordat er vervolgstappen worden gemaakt. „Daarna kunnen we fris naar de toekomst kijken”, zegt Remmerts. „Je kunt er wat van vinden, maar je moet vooruitkijken. Wij willen het beste voor Stadskanaal.”

Ook bij de oppositie heerst ongeloof. „Ik vind dat dit niet kan”, zegt Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal. „Het is een te vroeg stadium. Alle gemeenten zitten met financiële problemen.” Volgens hem is het zaak dat er snel een waarnemend burgemeester komt. „Zeker in deze tijd is bestuurlijk leiderschap nodig.”

Het is ‘prematuur’, oordeelt Egbert Hofstra, fractievoorzitter van de PvdA. Hij heeft begrip voor de inhoudelijk keuze, maar had die eerder verwacht, op een tijdstip die dichter bij het bespreken van de begroting lag. Dat gebeurt normaal rond november. „Dit is ook een heel ongelukkig tijdstip in de coronacrisis. En we hebben ook geen burgemeester.”

‘Vechtlust SP ontbreekt’

Jur Mellies van Lokaal Betrokken is ‘verbolgen’ en met ‘stomheid geslagen’ laat hij weten in een persbericht. Hij herkent het beeld dat Veenstra schets, namelijk dat het rijk te weinig geld overmaakt voor de taken die zij de gemeente oplegt. Dat Veenstra de discussie hierover niet gaat voeren, noemt hij onbegrijpelijk. „Zonder slag of stoot het bijltje erbij neergooien is wel een heel makkelijke manier om je verantwoordelijkheid te ontlopen.”

De SP heeft ‘de vechtlust opgegeven’, zegt Klaas Pals (D66). Ze hebben de discussie in de raad niet afgewacht en daardoor ‘zichzelf en hun achterban’ buitenspel gezet. Wat denken ze vanuit de oppositie te gaan redden, vraagt hij af. De coalitie had de SP bij de formatie al niet nodig, kaart hij aan. „Maar ze hadden een verkiezingsoverwinning die door de andere partijen werd gehonoreerd.” Nu Veenstra uit het college is gestapt, geldt dat ook voor de stem van de SP.

„Je moet je afvragen wat die stem waard was”, zegt fractievoorzitter van de SP Machteld Luijken. Zij heeft begrip voor de kritiek vanuit de overige partijen in de raad, maar steunt de argumentatie van Veenstra. Volgens Luijken doen wethouders te veel hun best om te doen wat het rijk wil en knijpen wethouders met pijn in hun hart hun bevolking uit. „Wethouders moeten gewoon de koppen bij elkaar steken, want dit kan zo niet langer. Het wordt alleen maar erger.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu