Frank de Vries van oliemannetje naar procesbegeleider in ontmanteling ambtelijke organisatie Kompanjie in Pekela en Veendam

Frank de Vries. Foto: Duncan Wijting

Frank de Vries moet de kar trekken wat betreft de ontvlechting van de Kompanjie, de ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Pekela en Veendam.

De Vries (PvdA) kent de twee Oost-Groninger gemeenten al goed. De gewezen wethouder in de stad Groningen en waarnemend burgemeester van Ten Boer, kwam als ‘oliemannetje’ al eerder in actie in de regio om te peilen welke gemeenten met Pekela verder wilden gaan in de nabije toekomst. Dat werd geen succes, omdat Westerwolde, Stadskanaal en Oldambt de deur dichtgooiden voor samenwerking met Pekela.

Op een goede manier de Kompanjie ontbinden

De Vries is nu aangesteld als procesbegeleider -hij wordt betaald door Veendam zegt burgemeester Jaap Kuin van Pekela- en heeft als taak de Kompanjie op een goede manier te ontbinden. Pekela heeft eerder aangegeven dat ze geen extra geld op tafel wil leggen, maar er ook niet aan te willen verdienen.

Veendam wil dat de Kompanjie op 1 januari verleden tijd is. Burgemeester Jaap Kuin wil zich niet vastleggen aan een termijn. ,,Kwaliteit gaat voor snelheid”, luidt zijn credo. Want, er staat veel op het spel. Neem alleen al de toekomst voor de circa 320 medewerkers. Waar ligt hun toekomst?, behouden ze hun salaris, gebaseerd op het aantal inwoners van Veendam en Pekela? ,,Dat is een terechte vraag”, meent Kuin. ,,We zullen daarover goede afspraken moeten maken en daarbij is de rol van de ondernemingsraad en de vakbonden van groot belang. Zij moeten nu ook aanschuiven.”

Er ligt nog geen concept, maar de harde knip is van tafel

Veendam gaf eerder aan dat er op 1 september een akkoord moest liggen. Er ligt vooralsnog geen concept, maar als dinsdagavond de raad van Pekela groen licht geeft voor de onderhandelingen is Kuin er van overtuigd dat er de komende maanden goede afspraken kunnen worden gemaakt. ,,De harde knip is van tafel.”

Grootste zorgpunt voor Kuin is dat de dienstverlening op een goede manier overeind kan blijven. Saillant detail; het besluit neemt de raad in de raadszaal Halte Democratie van de gemeente Oldambt in Winschoten. Een eenmalig uitstapje omdat de raadszaal in Pekela onvoldoende raadsleden vanwege corona, kan herbergen.

Pekela was jaarlijks 8,5 miljoen euro kwijt voor De Kompanjie. Hoeveel geld de gemeente nu extra kwijt is om alle taken in de nabije toekomst te kunnen uitvoeren is nog niet becijferd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu