Fraude of 'harde verkoop'? Rechter oordeelt over Gronings bedrijf dat internetdomeinnamen verkoopt

Jonathan Oudekerk op de belvloer aan het Kwinkenplein. Op de achtergrond zijn compagnon Boy Hoogeveen. Foto DvhN

Pleegt het Groningse callcenter Trademark-office fraude of opereert het binnen de wet? De rechtbank Noord-Nederland komt 21 mei met een vonnis in een collectieve civiele procedure dat door 32 ondernemers tegen het bedrijf is aangespannen.

Volgens de ondernemers en oud-medewerkers bedient het bedrijf zich van frauduleuze praktijken.

Verkoop van internetdomeinnamen

Het bedrijf verkoopt internetdomeinennamen aan bedrijven met de suggestie dat er concurrenten op de loer liggen die met domeinnamen die in plaats van .nl eindigen op .com of .eu de bedrijven schade wil berokkenen.

Volgens de bedrijven en volgens oud-werknemers vraagt het bedrijf honderden euro's voor de verkoop van deze internetadressen terwijl ondernemers dat zelf veel goedkoper kunnen oplossen. ,,Het zijn criminelen", merkt een oud-werknemer over de bazen van Trademark Office op.

Bedrijf zegt niets verkeerd te doen

Ondernemer Jonathan Oudekerk van  Trademark Office, dat in de Groninger binnenstad ook opereert onder de naam Bok-Bright, zegt dat het bedrijf niets verkeerd doet. Ondernemers hebben volgens hem de keus om de internetadressen te laten registreren. ,,We geven de keus. Wil je het risico lopen dat iemand anders die adressen registreert? Of wil je dat wij ze vastleggen."

Oudekerk ziet de uitspraak van de rechtbank met vertrouwen tegemoet. Hij doet naar eigen zeggen niets verkeerd. ,,Het is harde verkoop. Maar ik kan mezelf in de spiegel aankijken."

Nieuws

Meest gelezen

menu