Freek de Jonge schrijft week columns in DvhN

Freek de Jonge ANP

Cabaretier Freek de Jonge schrijft deze week elke dag een column voor Dagblad van het Noorden. De dagelijkse stukjes zullen over zijn week in aardbevingsgebied Groningen gaan.

Maandag staat het eerste stuk in deze krant. De Jonge is deze week in Groningen om actie te voeren. De cabaretier gaat de provincie in om te spreken met gedupeerden, actiegroepen, deskundigen, wetenschappers en politici. ,,Ik hoop verhalen aan te horen die ik weer kan doorvertellen aan de rest van het land.''

Schandaal

Volgens hem is de aardbevingsproblematiek in Groningen en een deel van Drenthe ‘het grootste naoorlogse schandaal in Nederland’. ,,We hebben met z’n allen geprofiteerd van het gas en nu dreigen we Groningen met een fooi te laten zitten.’’

Onder het motto 'Freek laat Groningen niet zakken' treedt de 72-jarige De Jonge deze week ook vijf maal op in de provincie Groningen. Het eerste optreden is maandagvanavond om acht uur in de Sint Pancratiuskerk in Godlinze. De cabaretier, geboren in Westernieland, gaat daarna nog naar Loppersum (dinsdag), Westernieland (woensdag) en Oldenzijl (donderdag). De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel dat te maken heeft met de aardbevingen in Groningen.

Optreden

Op vrijdag sluit De Jonge zijn optredens af in de Oosterpoort in Groningen. De Oosterpoort stelt de zaal gratis ter beschikking. Ook alle meewerkende artiesten doen dat belangeloos. Zijn aanwezigheid in Groningen is ook onderdeel van zijn vijfde verkiezingsconference. Daarbij peilt De Jonge – in opmars naar de Tweede Kamerverkiezingen – de politieke stemming in Nederland. ,,De aardbevingsproblematiek en de gaswinning zal daar zeker in terug komen’’, vertelt hij.

,,De compensatie voor de aardgasschade is nog altijd niet goed geregeld’’, verklaart De Jonge zijn stap om de barricaden op te gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu