Fries bedrijf uitverkoren voor scholenbouw in Marum

Het ontwerp. ill: Westerkwartier

Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward en Dokkum gaat de nieuwbouw van de scholen inclusief kinderopvang op sportpark De Holten in Marum realiseren. Het bedrijf kwam bij de aanbesteding van ontwerp en bouw van het nieuwe zogenoemde Integraal Kindcentrum in Marum als winnaar uit de bus.

Op woensdag 7 oktober tekenden directeur Biense Dijkstra van de bouwgroep en burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier hiervoor het contract.

Omwonenden

De komende maanden wordt het schetsontwerp met de gebruikers van het gebouw verder uitgewerkt. Deze week worden ook de omwonenden over het ontwerp van het gebouw, de inrichting van de omgeving en het verkeersplan geïnformeerd. In het voorjaar van 2021 wordt een bouwvergunning aangevraagd. Daarna start de bouw. Het IKC kan naar verwachting na de zomer van 2022 in gebruik worden genomen.

Twee verdiepingen

Het tweelaags gebouw is ontworpen door Kristinsson Architecten. Het heeft een uitnodigende hoofdentree met overkapping aan de noord-oostzijde. Binnenin is het ontwerp licht en ruimtelijk opgezet. Details die opvallen zijn de grote tribunetrap, de boomkolommen en het daklicht. Alle functies in het gebouw zijn direct vindbaar via de ruime centrale hal. De installaties op het dak blijven door de verdiepte opstelling ook van veraf uit het zicht.

430 zonnepanelen op het dak

Het gebouw krijgt een energieneutraal karakter met 430 zonnepanelen en biedt met 3.670 vierkante meter bruto vloeroppervlakte een zee van ruimte. Ook de mee ontworpen buitenruimte sluit goed aan op het gebouw, de omgeving en de verkeersstromen. Het zicht naar het sportveld aan de westzijde, vanaf de voetbalkantine, blijft open, belooft de gemeente. Ontwerp en bouw van het IKC Marum inclusief de pleinen en groen kost 6,61 miljoen (exclusief BTW) euro. Daarnaast is nog geld gereserveerd voor verkeersmaatregelen en verplaatsing van sportvelden.

Aanpassing sportvelden

Het Integraal Kindcentrum (IKC) krijgt een plaats op het huidige trainingsveld van voetbalvereniging SV Marum. Met deze vereniging is al overeenstemming over de aanpassing en verbetering van de velden zodat er voldoende capaciteit overblijft. In het gebouw krijgen CBS De Bron en OBS De Springplank van schoolbestuur Quadraten een plek. Quadraten Kinderopvang start samen met Kindercentrum Het Zonnetje een nieuwe kinderopvang en buitenschoolse opvang in het gebouw. Ook de GGD met het consultatiebureau en de muziekschool van Kunstbedrijven Westerkwartier krijgen een plaats in het gebouw

Multifunctioneel

Verantwoordelijk wethouder Elly Pastoor (PvdA) is blij met het ontwerp en het meedenken van de gebruikers en omgeving hierbij. ,,Het is mooi om te zien dat de onderdelen onderwijs, gezondheid, voor en vroegschoolse educatie en sport nu samenkomen in één gebouw met een sportieve omgeving. Dit biedt ongekende mogelijkheden.’’

Aan het plan wordt sinds het voorjaar van 2019 in nauw samengewerkt. De gemeente opereert op verzoek van alle partners, als bouwheer en opdrachtgever. Dit alles leidt straks tot eenmultifunctionele accommodatie waar inwoners van Marum en omgeving elkaar treffen en waar het dorp weer jaren mee vooruit kan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu