Friese voetbalclub wil niet tegen moordenaar Groningse studente spelen en degradeert

Voetbalclub Stânfries uit Appelscha degradeert op eigen verzoek naar de vijfde klasse van het zondagvoetbal. De reden: bij tegenstander Aengwirden loopt een eerder voor doodslag veroordeelde speler rond. De nu 33-jarige man werd in 2008 veroordeeld nadat hij de 19-jarige Groningse studente Tessa Klaver wurgde.

Het team trok zich vorige week terug uit de nacompetitie.

De zaak ligt zo gevoelig bij veel spelers van het eerste elftal van Stânfries dat de ploeg uit Appelscha het dit seizoen voor gezien houdt. Tessa Klaver kwam oorspronkelijk uit Donkerbroek en reed vaak paard in Appelscha. Ten tijde van de doodslag woonde Klaver in Groningen waar ze rechten studeerde aan de Hanzehogeschool Groningen.

KNVB accepteert degradatie

De elftallen zouden eigenlijk een nacompetitiewedstrijd spelen om te bepalen wie zou promoveren naar de vierde klasse. De KNVB heeft het verzoek tot terugtrekken geaccepteerd en daardoor is Stânfries zonder te spelen gedegradeerd. Aengwirden, een gehucht vlakbij Heerenveen, promoveert door het besluit.

In een persbericht op de website van de club stelt Stânfries het volgende: ‘Omdat een vroegere veroordeling van een speler van de tegenstander bij veel spelers van het eerste elftal nog te gevoelig ligt, heeft het bestuur in overleg met de spelers daarom besloten deze wedstrijd niet te voetballen. Wij willen daarmee de spelers en de club in bescherming nemen. De huidige trainers Jan Boxum en Albert Oudjes hadden de wedstrijd graag gespeeld, maar staan achter de beslissing van de spelers. Jammer dat het seizoen zo afloopt ondanks de inzet van alle betrokkenen om toch in de vierde klasse te blijven.’

Doodslag Tessa Klaver

Tessa Klaver werd in 2007 door haar ex-vriend gewurgd in haar flat aan de Plutolaan in Groningen. Vlak voordat ze om het leven werd gebracht, had zij de relatie met de dader beëindigd.

Jaloezie speelde in dit drama een rol. De man die met Tessa samenwoonde, zou een andere woonruimte zoeken. Toen zich een nieuwe (mannelijke) huurder meldde bij Tessa, knapte er iets bij hem en wurgde hij haar. In eerste instantie veroordeelde de rechtbank Groningen hem tot tien jaar gevangenisstraf, maar dat vond hij te hoog. In hoger beroep werd de dader in 2008 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Het hof noemde de manier waarop de dader zijn misdaad heeft willen verhullen (door het op een zelfmoord te laten lijken) ’volstrekt respectloos’.

Lees hier het verslag van de doodslag op Tessa Klaver

Nieuws

Meest gelezen

menu