Friesland staat vierkant achter behoud kinderhartcentrum UMCG in Groningen. 'Patiëntjes hebben meer dan genoeg zorgen'

Friesland staat vierkant achter behoud kinderhartcentrum UMCG in Groningen. Foto: pdf.grafie.nl

Ook Friesland springt in de bres voor het behoud van het kinderhartcentrum van het UMCG in Groningen. Samen met Groningen, Drenthe en Overijssel voert het College van Gedeputeerde Staten van Friesland bestuurlijk de druk op om de centralisatie van hartcentra in de Randstad van tafel te krijgen.

Volgens de Friese Staten gaat het bij de centralisatie in Rotterdam en Utrecht voornamelijk om efficiëntie, doelmatigheid, financiële kosten en zorgkwaliteit. ‘Fryslân vindt dat hierbij het perspectief van de (jonge) patiënten en hun ouders eveneens zwaar moet meewegen. De bereikbaarheid en beschikbaarheid van essentiële zorg in de regio en de regionale spreiding lijken niet te tellen in de plannen: wat zijn eigenlijk hiervan de maatschappelijke kosten?’, vraagt woordvoerder Sijbe Knol, fractievoorzitter van FNP, zich af.

Genoeg zorgen

De jonge patiënten die een operatie moeten ondergaan, bijbehorende onderzoeken hebben en controles en nazorg, hebben volgens Knol al meer dan genoeg zorgen. Dat geldt ook voor de ouders. ‘Er is een analyse gemaakt waaruit blijkt dat de bereikbaarheid voor de doelgroep hartpatiënten in het Noorden ernstig wordt geschaad. Met een straal van 100 kilometer om elk gespecialiseerde academisch ziekenhuis wordt een groot deel van Nederland in de plannen niet langer binnen een acceptabele reisafstand bediend.’

Het kabinet wil hartchirurgie en hartkatheterisaties bij kinderen en hoogcomplexe ingrepen bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking in de toekomst concentreren in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en in het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Daar is veel weerstand tegen.

Nieuws

Meest gelezen

menu