Friezen en Groningers zeggen samen ‘nee’ tegen fracken (+video)

Ruim honderd Friezen en Groningers verzamelden zich zaterdag bij de boorlocatie. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Friezen en Groningers protesteerden zaterdag bij de boorlocatie van de NAM in Pieterzijl tegen de gaswinning en de plannen van de NAM om hier te fracken.

En weer was er een aardbeving, ditmaal bij Garsthuizen. Vrijdagavond laat, met een kracht van 2.8. Het protest was al gepland, maar de organisatie deed in de nacht na de beving nogmaals een dringende oproep om te komen. ‘Dit moet stoppen!!! Het is Code Rood in heel Groningen.’ Er werd ruim gehoor aan gegeven.

Ruim honderd mensen hebben zich zaterdagmorgen verzameld bij de boorlocatie tussen Burum en Warfstermolen. Ze hebben protestborden bij zich met teksten als ‘Dit moet stoppen, onze aarde gaat naar de knoppen’, ‘Ik zag, ik NAM, laat onze huizen niet beven’ en ‘Het vertrouwen is dood’.

Terwijl minister Eric Wiebes onlangs heeft toegezegd de gaskraan dicht te draaien, kondigde de NAM aan bij Pieterzijl te willen gaan fracken: een omstreden winningsmethode voor gas uit kleine velden. Volgens Wiebes is het veilig maar daar denken de inwoners van Pieterzijl en omgeving heel anders over.

 

Ook de gemeente Zuidhorn ziet fracken niet zitten, vertelt wethouder Henk Bakker. ,,Wij zijn klaar met gaswinning. We horen voortdurend dat het meevalt met de risico’s, maar we hebben te veel gezien om daar vertrouwen in te hebben. Daarom zeggen wij: begin er niet aan. Fracken is gif in de bodem inbrengen en dat moeten we niet willen. We moeten juist investeren in een duurzame samenleving.’’

‘Fracken is gif in de bodem brengen en dat moeten we niet willen’

225 miljoen kuub gas

Machiel Aarten, statenlid voor de SP in Friesland en lid van de werkgroep ‘Laat Fryslân niet zakken’, wijst er op dat het niet gaat om kleine velden, zoals de NAM stelt. ,,Hier zit 255 miljoen kuub gas in de grond.’’ Hij kondigt aan dat er op 2 juni in Harlingen een grote manifestatie over mijnbouwschade aan kleine gasvelden en schade door zoutwinning gehouden gaat worden. ,,Het gaat niet alleen om Groningen en Friesland, ook om Drenthe en Woerden.’’,,Ik wil jullie allemaal uitnodigen om een middelvinger te maken naar Den Haag.’’

Een andere bijdrage komt van ex-Shellmedewerker Gerrit Wigger die niet lijfelijk bij het protest aanwezig is, maar wiens bijdrage wordt voorgelezen door Elly Bakhuis van de organisatie. Als chemisch technoloog heeft Wigger genoeg redenen gezien om het fracken bij Pieterzijl af te raden. Zo zegt hij over informatie te beschikken waaruit blijkt dat er al ernstige lekkage heeft plaatsgevonden tijdens het begin van de productietesten. En gaslekkages kunnen weer leiden tot gebouwschade, brand, explosies en ernstige milieuverontreiniging.

‘Door het fracken kan er al over twee jaar risico op schade zijn in plaats van over enkele tientallen jaren’, waarschuwt Wigger.

Aardbeving Gasthuizen de 35ste dit jaar

Sandra Beckerman, het enige Tweede Kamerlid dat aanwezig is, constateert dat de aardbeving van vrijdagavond de 35ste was dit jaar. ,,Alle problemen laten zien dat we moeten stoppen met gaswinning en die niet moeten verplaatsen.’’ De SP-vrouw belooft de strijd voort te zetten in Den Haag en roept de aanwezigen op om door te gaan met de protesten. ,,Hou vol, ga door. We móeten dit gaan winnen.’’

Anke Vollebregt uit Pieterzijl is samen met haar man naar de demonstratie gekomen. Ze heeft net die morgen hun bezwaar tegen het fracken, aangetekend, op de post naar Den Haag gedaan. ,,Mijn huis kan me niet zoveel schelen, maar ik word hier zo emotioneel van. Ik vind het een minachting van de burgers als het ministerie onze bezwaren negeert. Nu merk je er misschien nog weinig van, maar over veertig jaar, als onze achterkleinkinderen volwassen zijn, des te meer. Op deze manier wordt de grond vergiftigd waar onze koeien op lopen. En zo ook de melk, de kaas. Het heeft dus vergaande gevolgen.’’

Nieuws

menu