Fruitteler uit Nieuwolda slaapt met het alarm naast het bed: Al 8 nachten uit bed en dat is best extreem

Het zijn extreme tijden voor fruitboeren. ,,Dan is het nat, dan weer warm en er zijn vele nachtvorsten. Het is een extreem wisselvallig voorjaar.”

Fruitboer Wirtjo Molema van landwinkel Ol Diek heeft slechte nachten vanwege de vorst.

Fruitboer Wirtjo Molema van landwinkel Ol Diek heeft slechte nachten vanwege de vorst. Foto: Harry Tielman

Normaal gesproken moet fruitteler Wirtjo Molema, van landwinkel Ol Diek uit Nieuwolda, een of twee keer per seizoen nachts uit bed om zijn appel- en perenbomen te beregenen om ze te beschermen tegen nachtvorst.

Maar dit voorjaar slaat alles. ,,Ik ben inmiddels al acht nachten door het alarm gewekt en uit bed gegaan om de beregeningsinstallatie aan te zetten. Dat is veel vaker dan de laatste jaren het geval was. Het weer is tot dusver best extreem.”

‘Je moet er uit’

Eergisternacht nog ging het alarm bij z’n bed om half vier af. ,,Toen stond de buitentemperatuur op een half graad boven nul. Dan weet je: ‘je moet er uit’.”

Even de beregeningsinstallatie aanzetten en dan weer onder de wol kruipen is er niet bij. ,,Je moet de slangen in de gaten houden. Stel er zit een lek in. En de motor mag niet afslaan. Nee, we blijven er bij tot de vorst weer is verdwenen en de installatie kan worden uitgezet.”

Komend weekeinde maakt de temperatuur ook weer een forse duikeling is de voorspelling en ook dan is nachtvorst niet uitgesloten. ,,Met het huidig klimaat weet je het maar nooit. Het weer is extremer, het is zaak om de weerkaarten goed in de gaten te houden en altijd dat alarm naast het bed aan te laten staan.”

Het blijft ook spannend of het fruit de nachtvorst schadevrij doorkomt. ,,Over de kwaliteit kun je pas later iets zeggen. Tot dusver lijkt het goed te komen. Ik heb nog niets vreemds aangetroffen.”

Appel- en perenbomen

Op tien hectare grond staan de appel - en perenbomen van Molema’s bedrijf. Sinds de teler in 2018 is gestopt met het exploiteren van de 2,5 hectare wijngaard zet hij vol in op teelt van fruit. Naast appels en peren heeft Ol Diek ook kersen. ,,Die kunnen we niet beregenen, want van het water gaan ze rotten.”

Molema is dus gestopt met de druiventeelt en het maken van wijn. Een ‘avontuur’ waar hij in 2006 mee was begonnen. Gemiddeld genomen produceerde Ol Diek 10.000 flessen per jaar. Vooral witte wijn. Zoet en droog. Maar hij verkocht ook rood, Oldampagne en Grosecco.

,,Maar ik ben er mee gestopt. Te arbeidsintensief en te kostbaar. We kunnen domweg niet concurreren tegen de grote bedrijven die flesjes voor soms twee - of drie euro aanbieden. We hebben in de winkel nog enkele flessen wijn. Dan is het gedaan met de door ons zelf geproduceerde wijnen. De meeste attributen heb ik inmiddels verkocht. We richten ons nu weer vol op peren, kersen en appels.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu