Frustatie en wantrouwen in Zeerijp: Wie bepaalt wie aardbevingsdeskundige is?

Foto: Jan Zeeman Jan Zeeman

Frustratie en wantrouwen. Die twee woorden kenmerkten zaterdagochtend de bijeenkomst in Zeerijp over de versterkingsplannen van woningen in Noord-Groningen.

Inwoners van Leermens werden in boerderij De Diek’n door de Nationaal Coördinator en wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum bijgepraat over de nieuwe aanpak van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Het versterkingsplan van minister Wiebes (VVD, economische zaken) is niet meer dan een vertragingstactiek, zei wethouder Prins eerder deze week op een soortgelijke bijeenkomst in Garrelsweer. En dat vindt hij zaterdag nog steeds.

Tegen de ongeveer vijftig aanwezige inwoners van Leermens zei hij: ,,We hebben te maken met de politieke werkelijkheid, of je daar nou blij van wordt of niet.’’

Extra stappen zijn nodig

De wethouder wordt er niet blij van, maar werkt er wel aan mee. Waarom? ,,Om de voortgang erin te houden. Wat er nu ligt is een basis. Maar extra stappen zijn nodig.’’

Dat er veel frustratie en wantrouwen is onder de bewoners is hem meer dan bekend. ,,En deze geluiden gaan ook zeker richting Den Haag.’’

De politieke werkelijkheid van Den Haag betekent ook dat er meer vragen zijn dan op een zaterdagochtend in Zeerijp beantwoord kunnen worden. Een van de vragen: Is het geld er wel om al die woningen te versterken? Nog niet.

We wachten als zo lang

Het is de bedoeling dat in 2019 woningen met risicoprofielen grondig worden geïnspecteerd. Zo’n inspectie kan een dag of drie duren. Pannen gaan van de daken, stenen worden uit muren gehaald, de fundering wordt blootgelegd.

Zo’n inspectie moet leiden tot een versterkingsplan. Conclusie van bewoners: het kan dus nog wel een jaar duren voordat je weet waar je aan toe bent. En we wachten al zo lang op duidelijkheid.

En wat als je al schade hebt? Schadeherstel en het versterken van de woning zijn twee verschillende trajecten. Antwoord: nee dat is niet logisch, maar we doen ons best om die twee sporen samen te krijgen. Met als het even kan daar ook nog een stukje verduurzaming bij.

Kennis van bewoners

Opgeroepen wordt om de kennis van de bewoners zelf te gebruiken bij de versterking van de woning. Want waarom moeten deskundigen van buiten dat doen? Bovendien: wie bepaalt eigenlijk wie deskundig is?

Wat kost dit allemaal wel niet? En wat als versterking van de woning duurder is dan sloop en nieuwbouw? Dan valt er te praten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu