Fusies scholen Oost-Groningen eerst van de baan

Een schoolklas. FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

De fusies van de christelijke en de openbare basisscholen in Blijham, Bellingwolde en Westerlee zijn voorlopig van de baan.

De openbare scholen in die dorpen vallen nu onder de Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG), de christelijke onder de Vereniging Christelijk Onderwijs (VCO).

Beide hebben in meerdere dorpen scholen. Ze praten al enkele jaren met elkaar en andere onderwijsorganisaties in Oost-Groningen over de vraag wat te doen als in kleine dorpen een christelijke en een openbare school te weinig leerlingen krijgen. Iets dat in de komende jaren vermoedelijk gaat gebeuren als gevolg van de krimp.

Ze hebben afgesproken dat in dat geval scholen fuseren tot één nieuwe, een zogenoemde samenwerkingsschool. Die moet dan vallen onder een nieuwe stichting die later dit jaar wordt opgericht.

Op termijn

In Blijham, Bellingwolde en Westerlee liggen plannen op tafel voor zulke samenwerkingsscholen. Maar bestuurder Jaap Hansen van de SOOOG wil zulke scholen toch niet meteen onderbrengen bij zo'n nieuw op te richten stichting.

,,De SOOOG ‘verliest' dan ineens scholen met 500 leerlingen. Dat heeft grote gevolgen voor de SOOOG en het personeel daarvan. Het risico is dat onze organisatie dan te klein wordt om zelfstandig te kunnen blijven bestaan. Ik wil best die fusies aangaan, maar dan moeten die nieuwe scholen eerst vallen onder de organisatie die de meeste leerlingen inbrengt. In Blijham en Bellingwolde wordt dat dan de SOOOG.''

Pas op termijn wil Hansen dat de scholen overgaan naar de nieuwe stichting. ,,Als de gevolgen voor de huidige onderwijsorganisaties goed zijn onderzocht.''

Directeur Jan de Boer van de VCO voelt niets voor de suggestie van Hansen. ,,Wij willen de fusiescholen wel meteen onderbrengen bij de nieuwe stichting. Op die manier doe je het meteen goed en zo hebben we het ook met elkaar afgesproken. We gaan niet in op de suggestie van SOOOG en dat betekent dus dat in de drie dorpen de fusies op dit moment van de baan zijn. Misschien gaan de scholen in de toekomst nog wel eens samen op in een nieuwe stichting, maar voorlopig gaat het dus niet door.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu