FvD-leider Baudet twittert over 'IS-ers' bij Groningse foto van Afrikaanse christenen

Baudet tweet deze foto uit 2018, waarop christenen uit Eritrea staan. Foto via Twitter

„Als ik naar buiten kijk lijkt het wel of ik in Syrië woon”, schrijft ene ‘Peet’ bij een foto van gesluierde mensen op het Groningse Wouter van Doeverenplein. Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft de tweet doorgeplaatst. Maar er staan geen Syriërs op de foto, het zijn christenen uit Eritrea.

De foto die Baudet deelt is al vrij oud, zeker voor internetbegrippen: de eerste keer dat hij opdook, was juni 2018. Toen plaatste ‘CatooZw’ de foto op Twitter, waarop in de reacties uitgebreid werd gespeculeerd over de herkomst en religie van de groep op de foto. Veel commentaar ging over ‘omvolking’ en ‘islamisering’.

Nieuwsblog Sikkom achterhaalde al meteen dat het helemaal niet ging om moslims, maar om koptische christenen uit Eritrea. Christenen zijn in Eritrea een religieuze minderheid, voor wie het niet veilig is om voor hun geloof uit te komen. Het Afrikaanse land staat op nummer 7 (van de 50) in de Ranglijst Christenvervolging van de christelijke non-profitorganisatie Open Doors.

De groep op deze foto maakt enkele zaterdagen per maand gebruik van de Oosterkerk aan de S.S. Rosensteinlaan om hun diensten te houden, zo bevestigen leden van die kerk.

Maar het plaatje blijft zo nu en dan, zonder bronvermelding en met suggestief commentaar, de kop op steken op social media. In januari van dit jaar plaatste PVV-politicus Ton van Kesteren de foto ook, met commentaar over ‘Afrikaanse nieuwkomers zonder enig perspectief’ en een ‘werkloze allochtone onderklasse’.

Dinsdag dook de foto dus weer op, gedeeld door de anonieme Twitteraar ‘Peet’. Het account is nog maar net geregistreerd, maar wel zeer actief. Hij plaatst vooral berichten tegen linkse politici en buitenlanders en vóór FvD en PVV, afgewisseld met foto’s van halfnaakte vrouwen.

Fractievoorzitter Thierry Baudet retweette de foto op woensdag. Ook hij suggereert in zijn begeleidende tekst dat er moslims op de foto staan: hij spreekt van ‘Turkse vliegtuigen vol IS-ers’. In de reacties wijzen andere Twitteraars hem op de ware toedracht van de foto, maar daarop reageert hij niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu