GGD's in Drenthe en Groningen naarstig op zoek naar locaties en personeel voor vaccinatie corona

De GGD’s in Groningen en Drenthe maken zich klaar voor het vaccineren van het zorgpersoneel, dat in de loop van januari moet beginnen.

Vaccineren tegen de Mexicaanse griep, in 2009.

Vaccineren tegen de Mexicaanse griep, in 2009. Foto: Siep van Lingen

De exacte dag waarop de eerste Groninger of Drent het coronavaccin van Pfizer en BioNTech in zijn bovenarm gespoten krijgt, is nog niet bekend. De coördinatie en distributie van het vaccin zijn immers landelijke aangelegenheden. Wat de Europese Unie (EU) betreft beginnen de lidstaten vanaf 27 december met vaccineren, maar die datum komt voor Nederland zo’n twee weken te vroeg.

Zodra het licht hier volgende maand op groen springt en de eerste leveringen van het langverwachte covid-vaccin naar het Noorden komen, dan moeten de GGD’s in Groningen en Drenthe er klaar voor zijn.

Vaccineren en testen op TT Circuit

Daar zijn personeel en een locatie voor nodig. Voor beide voorwaarden ligt de GGD Drenthe op schema, laat woordvoerder Bart Raaijmakers weten. De Drentse vaccinatieplek komt bij het TT Circuit in Assen, in hetzelfde tijdelijke megagebouw waarin ook de GGD-sneltestlocatie wordt ondergebracht. Dit centrum wordt de komende weken gebouwd. Het sneltesten kan hier volgens planning in de eerste week van januari beginnen, het vaccineren vanaf halverwege die maand.

Er moeten 300 mensen per dag kunnen worden gevaccineerd. De eerste groep die voor de coronaprik wordt opgeroepen, is zorgpersoneel dat werkt met ouderen en gehandicapten. Het gaat eerst om één centrale locatie voor de hele provincie, zegt Raaijmakers. ,,Dat heeft ook met de eigenschappen van het Pfizer-vaccin te maken”, zegt de GGD-woordvoerder. ,,Het is bekend dat dit alleen bij zeer lage temperatuur bewaard kan worden. Het is het meest praktisch om dit op één centrale plek te regelen.” Het TT Circuit is met zijn goede busverbindingen en ligging pal naast de A28 volgens Raaijmakers bovendien vanuit alle hoeken van de provincie goed te bereiken.

Prikkers gezocht

Aan mensen die de vaccinaties moeten gaan zetten ontbreekt het GGD Drenthe volgens hem ook niet. GGD Drenthe heeft al prikbevoegde mensen in huis die de vaccinaties voor oudere ziektes en virussen mogen zetten. Er worden nog meer mensen gezocht, via vacatures en bij huisartsenpraktijken.

GGD Groningen zoekt ook mensen die de training moeten volgen die nodig is om het coronavaccin te mogen zetten. ,,Dat gaat net als op de testlocaties om medisch geschoold personeel”, zegt woordvoerder Hanneke Mensink. De prikkers worden gerekruteerd via uitzendbureau Randstad. In de vacature die sinds een paar dagen online staat wordt gevraagd naar verpleegkundigen met een registratie in het BIG-register, die ervaring hebben met prikken.

GGD Groningen heeft nog geen locatie aangewezen waar het vaccineren moet gaan plaatsvinden. ,,Hier zijn we druk naar aan het kijken”, zegt Mensink.

Groningen: niet prikken en testen in zelfde gebouw

Het wordt volgens haar zeker geen gebouw waar ook wordt getest. ,,Dit zitten al helemaal vol”, zegt Mensink. Voor de beeldvorming is het volgens haar ook niet wenselijk om mensen die voor een vaccinatie komen, naar hetzelfde gebouw te sturen waar getest wordt.

In Drenthe kijken ze daar anders naar. ,,Er ontstaat juist synergie als je het testen en vaccineren in hetzelfde gebouw doet”, zegt Raaijmakers. ,,Je kunt het personeel bijvoorbeeld daar inzetten waar het op dat moment nodig is.” Mensen die komen voor een coronaprik en zij die zich komen laten testen zijn volgens hem prima uit elkaar te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu