GGD Groningen prikt vanaf vandaag de Janssen-vaccins in Sportcentrum Kardinge in Groningen. ‘Ruim 7000 en er komen nog 2700 bij’

Het vaccineren met de Janssen-vaccins is vandaag begonnen in Groningen. De GGD heeft Sportcentrum Kardinge aangewezen als priklocatie. „Veel parkeergelegenheid en iedereen wil voor een prik wel naar de stad komen”, zegt woordvoerder Kirsten Smit van de GGD.

Er zijn inmiddels 172.000 prikafspraken voor het Janssen-vaccin gemaakt.

Er zijn inmiddels 172.000 prikafspraken voor het Janssen-vaccin gemaakt. ANP

Er is voor Kardinge gekozen omdat de GGD dan alle vaccins bij elkaar heeft, er veel ruimte is en omdat er een extra formulier gegeven moet worden voordat het vaccin toegediend kan worden. „Op dit formulier staan de risico’s. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom zwangere vrouwen beter voor een ander vaccin kunnen kiezen. We nemen de risico’s allemaal nog een keer door, voordat mensen daadwerkelijk gevaccineerd worden.”

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar

Groningen heeft in totaal 7000 vaccins gekregen en volgens Smit komen daar nog ruim 2700 bij. Volgens de woordvoerder kiezen veel jongeren tussen de 18 en 30 jaar voor Janssen. „Jongeren moeten met andere vaccins vaak wachten tot het einde van de vakantie voordat ze beide prikken van Moderna of Phizer hebben gehad. Een vaccinatie van het Janssen-vaccin en ze zijn klaar om op vakantie te gaan.”

Nadat woensdagochtend de telefoonlijnen van de landelijke GGD werden geopend, ontstond een enorme run op het vaccin. Vooral van mensen die in verband met hun vakantie op korte termijn én met één prik gevaccineerd willen worden. Volgens Smit is er in Groningen nog ruimte voor wie zich wil laten vaccineren met Janssen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu