GGD Groningen ziet nog weinig schoolpersoneel voor coronatest

Foto: AFP Foto: CHRISTOF STACHE

Gronings onderwijspersoneel maakt zich voorlopig weinig gezondheidszorgen in de aanloop naar de herstart van de basisscholen. De GGD ziet tot dusver nog maar heel weinig medewerkers voor een coronatest.

Dat constateert directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen. Hij benadrukt dat zijn dienst ,,meer dan voldoende testpersoneel’’ in huis heeft voor onderzoek bij leerkrachten en medewerkers die zich zorgen maken over hun gezondheid. Vanaf maandag gaan de basisscholen weer open, voorlopig op halve kracht.

Inmiddels 30 test per dag, genoeg ruimte om op te schalen

De Groningse GGD doet inmiddels 30 coronatest per dag, zegt Rietveld. De afgelopen tijd zijn al 1600 medewerkers uit de zorg getest op het virus. De capaciteit kan ruim voldoende verder worden opgeschaald om ook het onderwijspersoneel te testen en straks ook onder meer politiemedewerkers, buschauffeurs en mantelzorgers. Tegelijk wordt meer personeel vrijgemaakt voor onderzoek naar de besmettingsbron en persoonlijke contacten van Groningers bij wie besmetting is vastgesteld.

Inzicht in verspreiding virus cruciaal voor afbouw maatregelen

De GGD-directeur vindt het ,,een nuttig plan’’ dat minister Hugo de Jonge van volksgezondheid de coronatest wil verbreden van de zorg naar grotere delen van de samenleving. Om de veiligheidsmaatregelen stap voor stap verder te kunnen afbouwen, is het cruciaal om scherper in beeld te krijgen hoe het virus zich onder de bevolking verspreidt.

Tot dusver is Groningen samen met zijn noordelijke buurprovincies de regio die het minst door corona is geraakt. Het aantal besmettingen in de provincie ligt volgens Rietveld de laatste weken ,,nagenoeg stabiel’’ op 347 terwijl het aantal sterfgevallen al enige tijd stokt op 15.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu