GGD in Drenthe en Groningen testen nauwelijks op het coronavirus. 'Te weinig mensen met griepachtige klachten'

Door massaal te testen hoopt Nederland het coronavirus binnenkort onder controle te krijgen. Maar in de praktijk wordt er in het Noorden veel minder getest dan zou kunnen. Dat blijkt uit cijfers in handen van Dagblad van het Noorden.

De GGD Groningen heeft in een week tijd 168 mensen getest en de GGD Drenthe 135 mensen. Terwijl deze GGD’s beide de capaciteit hebben om honderden testen per dag te doen. De huisartsen en ziekenhuizen testen wat meer, maar het blijft minder dan in andere regio’s.

‘Weinig mensen met griepachtige klachten in Noorden’

Er zijn maar weinig mensen met griepachtige klachten, is de verklaring. Toch blijven de gemeentelijke gezondheidsdiensten de rem er ook op houden: alleen zorgpersoneel met klachten en sinds kort onderwijzend personeel met klachten, mag getest.

In totaal zijn er sinds het begin van de crisis in het Noorden ‘slechts ‘ 9500 patiënten getest, blijkt uit vertrouwelijke cijfers van Certe. De exacte testcijfers zijn geheim omdat de ziekenhuizen ze niet openbaar willen maken, maar Dagblad van het Noorden is toch in bezit gekomen van de rapportages.

Minder testen dan in andere regio’s

Het aantal testen in het Noorden had veel hoger kunnen zijn, en het is ook lager dan in andere regio’s. Het beeld dat in landelijke media wel wordt geschetst dat er in het Noorden zo veel meer is getest, gaat alleen op voor het UMCG zelf in het begin van de coronacrisis.

Kritische virologen, zoals die van het UMCG, vinden dat er véél meer getest zou moeten worden. Ook in de Tweede Kamer werd daar deze week door allerlei partijen op aangedrongen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid beloofde dat de GGD’s in het hele land vanaf 1 juni ook gewone patiënten gaan testen, mits ze klachten hebben. ,,Dat is cruciaal om de oplaaiende vuurtjes snel te kunnen uittrappen’’, zei hij.

GGD’s wachten op landelijk beleid

Of de plannen genoeg zijn om het testen echt op gang te krijgen, is de vraag. Want ook mensen zónder klachten kunnen besmettelijk zijn. Eigenlijk zou iedereen die in de buurt is geweest van iemand die corona heeft, getest moeten worden. ,,Als een leerkracht ziek wordt, zouden eigenlijk alle leerlingen die in zijn klas zijn geweest getest moeten worden’’, vindt arts-microbioloog Coretta Van Leer.

De GGD’s in het Noorden blijven zo terughoudend omdat ze wachten op het landelijke beleid, zeggen ze. Sowieso houden de GGD’s er niet van ‘zomaar’ te testen. Het voegt volgens hen weinig toe. Mensen met klachten moeten toch al thuis blijven, handen wassen en afstand houden.

Bij elke besmetting bellen contactonderzoekers

In het toelaten van mensen die getest willen worden, zijn de noordelijke GGD’s wel wat ruimhartiger dan andere regio’s; in het Noorden kunnen mantelzorgers, toezichthouders en onderwijspersoneel al eerder getest worden dan elders in het land. De GGD’s in het Noorden zijn ook de hele coronatijd nog doorgegaan met contact- en brononderzoek. Bij elke besmetting bellen contactonderzoekers de patiënt en de mensen met wie hij of zij in contact is geweest.

In andere delen van het land is dat contactonderzoek gestopt en kabinet en Tweede Kamer willen dat het snel weer overal in het land hervat wordt. Desnoods met extra personeel, zoals studenten en vrijwilligers. Dat is in het Noorden niet nodig, verzekeren de GGD’s, omdat de GGD-medewerkers zelf dat contactonderzoek met gemak aankunnen. In elke provincie zijn daar enkele tientallen GGD-medewerkers mee bezig. Maar er worden nog maar zo weinig besmettingen gevonden, dat dat niet zo veel werk meer is.

Nieuws

Meest gelezen

menu