GGD onderzoekt mogelijkheden voor een coronateststraat in Delfzijl

Bewoners van het azc in Delfzijl stappen in de bus richting Musselkanaal. Foto: ProNews/Richard Degenhart

De GGD zoekt een geschikte locatie voor een coronateststraat in Delfzijl. Huisartsen in het gebied vragen daar volgens burgemeester Gerard Beukema al langer om.

Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Op dit moment zijn er in de provincie Groningen alleen testlocaties in Veendam en de stad. De GGD wil het aantal testlocaties in de provincie uitbreiden. Daarmee moet het voor inwoners van Groningen makkelijker worden om zich te laten testen.

Beukema zegt al locaties voorgesteld te hebben; in Delfzijl en in Appingedam. Deze plekken bleken echter ongeschikt. De gemeente heeft drie nieuwe locaties aanbevolen. De GGD onderzoekt of die wel voldoen aan de eisen. „Als die ook niet geschikt blijken, blijven we verder zoeken.”

Coronauitbraak azc Delfzijl

Tijdens de vergadering werd ook de coronauitbraak in het asielzoekerscentrum in Delfzijl besproken. Twee weken geleden bleek dat een aantal asielzoekers in Delfzijl besmet is geraakt met het coronavirus. In eerste instantie ging het om twaalf besmettingen. Sindsdien is het aantal in rap tempo opgelopen. Volgens de meest recente cijfers zijn 38 asielzoekers positief getest op het coronavirus.

Vijftig inwoners van het asielzoekerscentrum in Delfzijl zijn afgelopen zaterdag in quarantaine geplaatst in het azc van Musselkanaal. Dat gebeurde op advies van de GGD. Daar kwamen later deze week nog eens zeventien bewoners bij. Besmette azc-bewoners die hersteld zijn keren terug naar Delfzijl.

‘Maatregelen COA onvoldoende’

Beukema vindt de maatregelen die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft genomen om de coronauitbraak in het azc in Delfzijl binnen de perken te houden onvoldoende.

Hij is van mening dat er niet genoeg rekening is gehouden met de woonsituatie binnen het azc. „Asielzoekers zitten bovenop elkaars lip. In Delfzijl zitten ruim 350 mensen opgepakt in kleine kamertjes en zij maken gebruik van gedeelde voorzieningen. Bij het ontstaan van een besmetting is dat een heel moeilijk te handhaven situatie. Dat is ook gebleken.”

Mag een burgemeester een lokale lockdown afdwingen?

Beukema drong er eerder bij het COA op aan om de bewoners van het azc op het terrein te laten blijven. Maar de GGD besloot dat een lockdown niet nodig was en de Veiligheidsregio volgde dat advies. Reden voor raadslid Rob Kok van Gemeentebelangen Eemsdelta om vragen te stellen over de bevoegdheden van de burgemeester. Mag hij bijvoorbeeld een lokale lockdown afdwingen?

Volgens Beukema ligt die bevoegdheid op dit moment niet bij hem, maar bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In dit geval is dat burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen. „Dat is de situatie. Ik kan het niet anders maken dan het is.”

Niet alleen in Delfzijl zijn bewoners van het azc besmet geraakt met het virus. Donderdag werd bekend dat ook in Ter Apel twee mensen zijn besmet met het virus. Landelijk gezien zijn er in totaal 104 besmettingen binnen azc’s geregistreeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu