GGD opent nieuwe testlocatie voor corona in Groningen, maar rem moet er wel even op

Foto: DvhN foto: DvhN

Rond het voormalige Philipsgebouw aan de Europaweg in Groningen worden maandag voorbereidingen getroffen voor de opening van een nieuwe corona-testlocatie van de GGD Groningen op dinsdag.

Ondanks een landelijk tekort aan testcapaciteit gaat de Groningse GGD gewoon verder met het openen van deze extra locatie. ,,Je opent een nieuwe locatie niet zomaar eventjes van vandaag op morgen, daar gaat heel wat voorbereiding aan vooraf’’, verklaart een GGD-woordvoerder.

Er is nog steeds een groeiende vraag naar het afnemen van neus- en keelslijm om op corona te testen. De GGD’s in het Noorden zijn de laatste weken veel meer gaan testen. Maar in het hele land is een tekort aan het ontstaan in de laboratoria die de testen daadwerkelijk moeten uitvoeren. Dat komt met name doordat er wereldwijd een grote vraag is naar allerlei materialen die dit soort laboratoria nodig hebben voor hun testen.

Alleen bij klachten

De GGD’s en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen de bevolking daarom nadrukkelijk om zich alleen te laten testen bij verkoudheidsklachten. Het testen zónder klachten kan weliswaar volgens virologen en andere experts wel degelijk nut hebben om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar omdat er zo’n tekort aan testcapaciteit is, willen de GGD’s het aantal testen niet uit de hand laten lopen.

De GGD Groningen had de opening van de nieuwe afnamelocatie in het voormalige Philipsgebouw al geruime tijd geleden gepland. De huidige testlocatie in het UMCG blijft ook gewoon open maar gaat veel minder mensen testen. De Groningse GGD heeft vorige week ook een nieuwe testlocatie in Veendam geopend en overweegt nog een mobiele testlocatie in te zetten. ,,We gaan op zichzelf niet méér testen maar verdelen de testen over meerdere locaties’’, licht de GGD-woordvoerder toe.

Wachttijd

Dagelijks neemt de GGD Groningen bij zo’n zevenhonderd tot achthonderd mensen ‘swaps’ af. Dat aantal kan voorlopig niet erg veel hoger worden. De wachttijd voor een test loopt daardoor wat verder op.

Ook in Drenthe zijn de afgelopen tijd extra testlocaties geopend, eerst in Emmen en later in Meppel. In Assen wordt al veel langer getest door de GGD. En naast de GGD-testlocaties zijn er op diverse plekken ook testlocaties van huisartsen, die geregeld worden door HetHuisartslab.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu