GGD sluit Groningse studente na terugkomst vakantie Mallorca op in coronahuis

Groningen Airport Eelde

Op Groningen Airport Eelde werd Joy Adekanmi, een Spaanse die geneeskunde studeert in Groningen, vorige week door de GGD aangesproken. Ze was net geland vanuit Mallorca en wilde thuis in quarantaine gaan. Maar dat mocht niet. Ze werd door de GGD opgesloten in een Covid-huis.

Als Joy naar Mallorca vliegt rust code geel op het vakantieparadijs. Tijdens haar vakantie wordt dat omgezet naar oranje. Reizigers krijgen het advies om tien dagen in quarantaine te gaan. Dat was Joy ook voornemens om thuis, in haar studentenhuis in Groningen, te doen. Maar zover komt het niet. Ze wordt door de GGD-mensen naar het Covid-huis in Heerenveen gebracht, waarvan de deuren op slot gaan. Dat meldt de Universiteitskrant

“Ik heb geen vrijheid”

Pas na zes dagen ontdekt de studente, na contact met de Ukrant, dat ze volgens de wet vrij was om te gaan en staan waar ze wilde. En dat ze dus onwettig beroofd werd van haar vrijheid. De studente is te overdonderd om goed te beseffen wat gaande is, vertelt ze aan de UK: ,,Ik werkte maar gewoon mee en werd naar Heerenveen gereden in een speciale taxi. Ik was nog in shock, denk ik.”

De periode in het huis, waar mensen worden ondergebracht die thuis niet in quarantaine kunnen, ervaart de studente als erg stressvol. ,,Ik heb geen vrijheid, ik kan niet doen wat ik wil. Ik heb niet wat ik nodig heb om me thuis te voelen.”

GGD: “Was maar advies”

Volgens de GGD Drenthe, waar Eelde onder valt, is het de standaardprocedure dat de dienst in gesprek gaat met reizigers die terugkeren uit risicogebieden. Tegen de UK zegt de woordvoerder: ,,Vervolgens vragen ze of er mensen zijn die geen eigen woonruimte hebben of met het OV naar huis gaan. Met deze mensen wordt in samenspraak gekeken naar een oplossing. Ze krijgen het advies een taxi te bellen of de quarantainelocatie in Heerenveen te gebruiken.”

Maar volgens Joy was er geen sprake van een advies. Pas na expliciete vragen aan het personeel kwam na zes dagen opsluiting het hoge woord eruit: ,,Je zit hier vrijwillig.”

Lees het complete artikel van de Ukrant hier

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu