GGD's in Drenthe en Groningen testen meer op corona en bellen zelf alle besmette personen met 'positieve' uitslag. Maar is het genoeg?

Een coronatest bij de GGD Drenthe Foto: Marcel Jurian de Jong

De GGD’s in Drenthe en Groningen hebben de testcapaciteit op corona kunnen uitbreiden en kunnen ook nog steeds zelf alle nieuwe besmette inwoners bellen voor het bron- en contactonderzoek.

Of het genoeg is? Experts zoals viroloog Alex Friedrich en zorgeconoom Jochen Mierau vinden dat er nóg veel meer getest zou moeten worden en het bron- en contactonderzoek intensiever moet. Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in het Noorden sinds enkele weken immers behoorlijk op.

Maar het beeld dat de GGD’s het zicht op het virus compleet kwijt zijn doordat ze overbelast zijn, is volgens woordvoerders van de GGD Groningen en GGD Drenthe niet terecht. De lange wachttijden voor het landelijke callcenter waar mensen testafspraken kunnen maken, lijken voor Noord-Nederland de laatste dagen ook weer wat mee te vallen.

Duizend per dag

Het aantal testen was in Drenthe vorige week hoger dan ooit met dagelijks ruim boven de achthonderd testen, met een piek boven de duizend. In Groningen hetzelfde verhaal: meer testen dan de weken ervoor en ook dagelijks meer dan achthonderd testen. Groningen heeft een afspraak met het UMCG kunnen maken waardoor het laboratorium daar een deel van de testen analyseert. ,,Daardoor kunnen we iets omhoog naar meer dan duizend testen per dag.’’

Drenthe heeft binnen het landelijke verdeelsysteem van labcapaciteit wat meer ruimte gekregen om te testen. ,,En de minister is druk bezig de capaciteit verder uit te breiden.’’

Rondbellen op laag pitje

Beide GGD’s hebben extra medewerkers aangenomen voor het bron- en contactonderzoek. Terwijl de GGD’s in Amsterdam en andere grote steden het bron- en contactonderzoek niet meer goed aan konden, is dat in het Noorden niet of nauwelijks het geval geweest. Drenthe is de hele tijd volop doorgegaan, en doet ook nu nog bij elke nieuwe besmetting volledig bron- en contactonderzoek.

In Groningen werd het afgelopen weken wel erg druk en is het rondbellen rond een besmet persoon soms op een laag pitje gezet. ,,We blijven iedereen die besmet is bellen, maar hebben soms gevraagd of mensen zelf hun contacten kunnen inlichten’’, zegt een woordvoerder van de GGD Groningen. ,,Maar we hebben het zeker niet helemaal los gelaten en kunnen het ondanks de drukte ook nu nog steeds aan.’’

In Groningen wordt woensdag een nieuwe teststraat geopend in Farmsum, voor de regio Delfzijl. Er zijn gesprekken gaande over een nieuwe testlocatie in Grijpskerk. In Drenthe wordt getest in Assen, Emmen en Meppel.

Nieuws

Meest gelezen

menu